En händelse som ser ut som en tanke

På berättiga grunder väcker anklagelsen att Julian Assange misstänkts för våldtäkt en stor uppståndelse.
Julian och Wikileaks lämnar knappast någon oberörd. Antingen så ser man Wikileaks kamp att avslöja sanningen som ett sundhetstecken eller så ser man de som i princip landsförrädare.

Nyheten om våldtäktsanklagelserna kunde inte komma mer lämpligt för Pentagon och deras supportrar i andra länder som Sverige.
Och det är just den typen av anklagelserna som måste vara drömmen för hans motståndare. En formell anklagelse att han publicera hemliga handlingar ger ingen större moralisk tyngd utan lär snarare stärka Wikileaks ställning bland dess supportrar.
Men våldtäkt det har en helt annan klang och kommer svärta ned i princip allt som Wikileaks och Julian Assange gör framöver.

Med andra ord ett drömläge för Pentagon. Nästan som man börjar tro att det är lite för bra för att vara sant. Anklagelserna levereras strax före de resterande dokumenten om Afghanistan skall publiceras.
Om dessa publiceras lär våldtäktsanklagelserna med stor sannolikhet överskugga det som finns däri.

För egen del vill jag inte gå så långt som exempelvis tiammi som är övertygad att det är en konspiration för att misskreditera Wikileaks.
Julian Assange är på ett sätt en informell makthavare, uppburen och hyllad av många.
Den omständigheten kan ge en känsla att man kan spela efter andra spelregler. Vi har sett exempel på det förut när personer som tycker sig stå över andra tar sig friheter i sitt leverne.

Men mot det står att USA och dess maktapparat inte drar sig för att agera mycket fult och lagvidrigt då och då.

..

SVDSVDDN

Tillägg 15:45: Internet Sweden har sin vana trogen gjort en utförlig och intressant bloggpost om det hela här på Julian Assange och Expressen.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

9 svar på En händelse som ser ut som en tanke

 1. Grant skriver:

  Detta utgör ett utmärkt tillfälle för den svenska rättvisan att visa att alla är lika inför lagen och då tänker jag på att dessa unga kvinnor bör åtalas för falsk angivelse och likaledes bör den kvinnliga åklagaren ställas inför rätta för sin åtalshandling mot Wikileaks grundare och en grundlig undersökning göras om deras kontakter med USA.

 2. urban skriver:

  Tja jag vet inte vad jag skall tro. Det här är på något sätt alldeles för lägligt i tid till nästa publicering.
  Och just den här typen av anklagelser är den typen som nästan är de värsta man kan beskyllas för. Ok ett snäpp värre hade varit om flickorna är underåriga.
  Rattfylla, misshandel, skattefusk, bedrägeri, ger inte samma upprördhet som just våldtäkt.

  Och med tanke på hur USA har agerat tidigare och hur Sverige har dansat efter deras pipa så vete tusan vad man skall tro.

 3. Patrick skriver:

  Jag tror inte på slumpen i den här historien. I bästa fall kan detta leda till att vi får en debatt om hur det svenska rättsväsendet fungerar där det kan vara tillräckligt med en falsk beskyllning för att få någon frihetsberövad. Det är oacceptablet för en rättsstad att fälla eller frihetsberöva någon utan vittnen och teknisk bevisning med motiveringen att käranden ”verkar trovärdig”

 4. Julins friend skriver:

  I feel very sick after reading the news on DN.se. I feel sorry for Julian who I projected as an ideal human being to my young daughter of 15 years of age. Now there are few things that come in my mind:
  1. If the women were ”raped” why didn´t they report immediately to the police when Julian was still in Stockholm!!
  2. Who are these women? Under what circumstances did the reported ”rape” take place?
  3. It is very hard to believe that Julian came to Sweden to ”rape” 2 women!!!Sweden is one of his strongest moral and technological base and therefore it is hard to believe that he would destroy his reputation in Sweden, by ”raping” two women
  4. I smell conspiracy here. These 2 women must be agents of CIA/Pentagon. We want full and neutral investigation of the matter and we want to know the truth. We would like to see Wikileaks conitune to flourish and continue to fight for justice.
  5. I hope Julian comes out clean!!

 5. Agnieszka K. skriver:

  det preciss verkar väldigt icke-trovärdigt att kvinnor anmäller våldtäckt efter flera dagar, vad de har för beviset i så fall? vad som stoppade de från att anmälla direkt efter händelsen, om de påstår vara sååå rädda för honom? är det så svårt nuförtiden ringa 112? min vännina som var hotad av sin man måste ha ett bevis, annars socialen tror inte på henne, nej, det håller inte ihop, sådana skriverier skulle inte visas på SVD sidan! SVD tappar trovärdighet! och man får inte ens kommentera. Samma artikel finns po polska sidor, men där får man kommentera, snacka om demokrati i Sverige!!!

 6. urban skriver:

  Nja att kvinnor anmäler någon/några dagar efteråt är inte ovanligt. Känslor av skam, rädsla, trauma och oförmögenhet kan förekomma. Så det är inte så konstigt.

  Utan det är mer det att det passar så fruktansvärt bra i tid nu. Piratpartiet har tagit på sig ansvar för att Wikileaks skall kunna leva vidare. Det är runt 10.000-20.000 dokument, tydligen mycket känsliga, till som snart skall publiceras.
  Så tajmningen kunde inte vara bättre för Pentagon.

 7. Patrick skriver:

  @Julins friend.

  There where two women who happen to know each other. They say they where raped different days but comes together to the police after some time to discuss the situation!!! They did not charge Julin them self’s so the police made the charge instead. This sounds like a very unlikely story to me. In Sweden you don’t necessary have to have any technical evidence or witness to put someone in jail for rape.

 8. Grant skriver:

  Julian Assange , Wikileak är väl redan rentvådd av den ena kvinnan, det var tydligen avsikten att idka närmare kroppskontakt som gick snett. Men det fråntar inte rättsväsendet ansvaret att göra en förundersökning om den kvinnliga åklagaren är lämplig i sitt yrke och kanske skulle bötfällas grovt. Även polisens agerande bör undersökas, har dessa rent mjöl i sina påsar.

 9. urban skriver:

  Jo ingen våldtäkt där inte. Visst kan man fundera på åklagarens roll, men nog mer på media.
  Så här snabbt släpper de inte namnuppgifter normalt. Men Wikileaks är väl en nagel i ögat på dem.
  Men har följt upp lite här senare http://www.gester.se/politik/ingen-valdtakt-da/

Kommentarer är stängda.