Bilhatarna fick utrymme igen

Nu tog även AB upp det jag kommenterade i min förra bloggpost.
De s.k. transportforskarna ondgör sig över bilen i största allmänhet och att folk köper bilar som forskarna inte gillar i synnerhet.

Nu framgår de inte riktigt vilken typ av bil som de anser att folk skall ha, utan det är mer svepande formuleringar som:
”Och om bilen är nödvändig – varför köper människor då en som har högre prestanda än vad som behövs?”

Med andra ord de fem bilhatarna vet precis vilken bil folk skall ha, om folk nu måste ha en bil. Påminner om de gamla öststaterna där valet av bil var mycket begränsat och med väntetider som skulle få de där forskarna att jubla högt.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

6 svar på Bilhatarna fick utrymme igen

 1. Vidar skriver:

  Tack.
  Iaf en som har förståndet i behåll. Jag reagerade på exakt samma textstycke, förutom den generella frustration resten av artikeln framprovoserar.

  ”Är bilen nödvändig, eller klarar de flesta sig med kollektivtrafiken? Och om bilen är nödvändig – varför köper människor då en som har högre prestanda än vad som behövs?”

  Är kostymer och märkeskläder nödvändigt? Trots allt är meningen med kläder att hålla värmen och täck privata kroppsdelar, och det gör kläder från Ellos lika bra som Armani, om inte bättre. Så! I all kommunistisk anda – begränsa utbudet, och bestäm åt oss – tydligen vet vi själva inte bra nog. Det framgår heller inte av artikeln vilken bakgrund dessa såkallade ”forskare” har, eller i vilken omfattning undersökningen gjordes. För allt vi vet kan det vara en högstadiestudie utförd på Stureplan.

  Dessutom, om vi följer råden i artikeln; ska vi i småorter beskattas och straffas i ännu större grad, och då på vilket grundlag? Pga att dom som kör Bentley i sthlm gör det mer för nöje än nytta?

 2. Rickard skriver:

  Jag håller med om att artikelskrivarna inte kan veta vilken typ av bil folk vill ha. Men det är ointressant… För om vi ska kunna fortsätta ha inlägg som det vackra från den 2a augusti, så måste vi nog börja ta lite större ansvar för våra ekologiska fotavtryck… och då finns bara ett val: ingen bil alls. 🙂

 3. urban skriver:

  @Rickard. Det är i allra högsta grad intressant vilken bil de tycker vi skall ha i de fall de godkänner att man skall ha en bil. Uttalandet om bilmodeller visar ett förakt för andra människors val och en uppfattning att de sitter på sanningen och kan diktera vad andra skall göra eftersom de tycker så.
  Härlig gammal öststatsmentalitet.

  Ingen bil alls, tja, du bor väl också i Stockholm vitt skild från den verklighet som många lever i. En verklighet där det tar nio timmar att åka kollektivt till ett sjukhusbesök men endast tre timmar med bil. Noga beskrivet här http://www.gester.se/politik/bilen-en-absolut-nodvandighet-i-samhallet/
  Men lev du kvar i dina drömmar och känn dig som en världsförbättrare.

  @Vidar. Kan bara hålla med dig. Två av forskarna är för övrigt psykologer till yrket. Så några riktiga trafikforskare är de inte.

 4. Benjamin skriver:

  Och all industri / affärsverksamhet baserad runt bilar / bilnöje? De ska bara sparkas eller få jobb kollektivt? Nejdu! Du har rätt.. orkar inte med alla bilhatare.. jag kör inte många onödiga sträckor jämfört med vissa.. men att gå shoppa skor som man har på sig en gång o slänger.. det har ingen problem med? Energin som slösas på det paret skor lär gå att köra en lagom bil nån mil på..

 5. OntiArmen skriver:

  hmm…jag citerar citatet: ”Och om bilen är nödvändig – varför köper människor då en som har högre prestanda än vad som behövs?”

  – Ja duu, Urban…Hur skall du svara på detta? Nu är det ju så att du inte ens köpt den bil du har, men den har ju trots det närmare 400 hk under huven och går 0 – 100 på mindre än 5,4 sekunder. Och du har inte utnyttjat det inte en EN ENDA GÅNG.

  Så VARFÖR behöver man en bil med överprestanda när man aldrig kör över 80 km/h? Är det frihet, tycker du? Frihet? Vahh? FRIHET??

 6. urban skriver:

  @Ontiarmen. Nu var förstås funderingen vilken bil som de sk forskarna anser är acceptabel.
  Något annat är faktiskt inte intressant.

Kommentarer är stängda.