Inte bilen utan friheten som skall begränsas

Miljömupparna ploppar upp lite här och där i debatten. Nu senast är de fem stycken statligt avlönade som ger sig på hatobjektet nummer 1 i miljödebatten: Bilen.

Under sken av att bilen bidrar till en försämrad miljö så föreslår de kraftigt höjda avgifter för bilresor och inköp av bilen. Bilen används till deras stora upprördhet till nöjesresor ibland. Och det sticker i ögonen riktigt ordentligt på mupparna.

Nu är det egentligen inte miljöaspekten som stör dem speciellt mycket utan det är möjligheten till ett individuellt resande som är kärnfrågan. Om bilar skulle kunna drivas med enbart vatten och inte utgöra någon helst belastning på miljön.
Då skulle de fortfarande vilja begränsa åkandet ordentligt till förmån för kollektivt resande.

Det som stör dem är att folk har möjlighet att göra fria val i sin vardag. Och inte det som skall påtvingas uppifrån.
Med andra ord mupparna eftersträver det kollektiva samhället där individens frihet skall begränsas till förmån för kollektivt.

Fler om det hela: KollektivmuppRealist

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

5 svar på Inte bilen utan friheten som skall begränsas

 1. johannes Lindman skriver:

  Tack!
  Kanske skulle höra vad de tycker om solskyddskräm, man kan ju vara i skuggan.
  /J

 2. Anders skriver:

  Smart retorik. Istället för att tala om det som står i artikeln, så talar du om vad vad du tror att artikeöförfattarna EGENTLIGEN är ute efter. Och detta utan någon som helst grund. En del köper nog det snacket.

 3. urban skriver:

  @johannes. OK
  @Anders. De finns en del som ikläder jordbrukssamhället på 1800-talet i ett romantiskt skimmer som MP, sedan finns det de som anser att idealsamället var gamla Östtyskland. Jag låter det vara osagt vilken grupp forskarna ligger närmast.

  Men hela attityden i artikeln av dem präglar ett synsätt där man vill begränsa människors frihet. De ifrågasätter varför folk köper bilar som de anser vara statusprylar. Bara där sätter de sig på sina höga hästar och vill diktera hur andra skall bete sig.
  Miljöaspekten är underordnad, den tas bara upp lite svepande i början sedan är det ett angrepp på det fria valet.

  Slutcitatet
  – Vi frågar miljöminister Andreas Carlgren: När får vi se ett långsiktigt beslut för färre bilar på vägarna? –

  Visar att de har samma målsättning som Miljöpartiet, att bekämpa bilen som sådan. Det har exempelvis det förra språkröret Peter Eriksson varit tydlig med. Att det gäller bilen som färdmedel de är ute efter.
  Miljöaspekten är där en bra täckmantel.

  Men du Anders bor väl i en storstad som de flesta miljömuppar bor. Södermalm är MPs starkaste fäste.

 4. Kanelbulle skriver:

  Jag ser det så här.

  Om jag var 100% säker på att jorden skulle drabbas av exempelvis massiva vulkanutbrott om 20 år, med enormt mänskligt lidande och kollaps av civilisationer som följd, så skulle jag agera. Bygga någon bunker på säker mark, samla på mig nödvändiga resurser i god tid, och göra de förberedelser som krävs.

  Miljömuppar predikar jordens undergång på grund av koldioxid, men de skaffar sig datorer och mobiler, handlar på Coop och Amazon.com. De sörplar latte på stan. Deras ledare, som Prins Charles och Al Gore, flyger runt jordklotet och predikar till sina flockar i privata jetflygplan, för att sedan återvända hem till sina magnifika herrgårdar.

  Döm alltid folk för vad de gör, inte för vad de säger.

 5. urban skriver:

  @Kanelbulle. Nu är det så med miljömupparna att vi andra skall göra som de säger. Inte de själva.

Kommentarer är stängda.