Och hur skall fiaskot med Earth Hour förklaras bort imorgon?

Att ytterst få människor bryr sig om att delta i meningslösa manifestationer är klart. Det märkte vi redan förra året av Earth Hour. Då räknades det med att runt 500.000 hushåll hade släckt ned under en timme. Eller som det framgick när man läste lite noggrannare i texten, elförbrukningen minskade som om 500.000 hushåll hade deltagit.
Då hade 32.000 människor anmält att de tänkte släcka ned på Världsnaturfondens hemsida.
I år har drygt 15.000 anmält sig. Mindre än häften med andra ord.

Och det är väl ungefär det antalet privatpersonen som har släckt ikväll.
För vi har nämligen 209 kommuner som tänker släcka ned en del också och 808 skolor.
Bara strömförbrukningen för ett kommunhus lär väl motsvarar runt 10-50 villor.
Lägg till då alla offentliga byggnader som släcks förutom då skolorna.
Där får vi ihop det som säkerligen kan motsvara några hundratusen hushåll.

Så under morgondagen eller senare i natt så kommer vi få höra hur framgångsrik aktionen med Earth Hour har varit. När det i själva verket kanske rör sig om någon promille av befolkningen som tycker att det här löjeväckande jippot var något att delta i.

Men naturligtvis finns de som tycker att hela idén är lysande som CalleHuddingeperspektiv sedan finns de inte fullt så lättlurade som Christian och Adam.
De två sistnämnda förstår att en utveckling av ett samhälle inte är att föra tillbaka det till hur det såg ut på 1800-talet.

SVDSVDDNDNEX

Det här inlägget postades i Klimathotet. Bokmärk permalänken.

8 svar på Och hur skall fiaskot med Earth Hour förklaras bort imorgon?

 1. Bus skriver:

  Hej o hå,
  Ännu en patetisk bloggare som tror att denna manifestation var avsedd att spara en massa energi. Detta är en symbolhandling för att mana till eftertanke. Jag har ett förslag. Tejpa över tankmätaren, trippmätare etc. Kör sedan så länge du törs…….

 2. Maria Melin skriver:

  Hej!

  Det klart att det kan tyckas helt onödigt att släcka ner en timme. Vitsen är ju dock naturligtvis att få sig en tankeställare angående miljön och klimatet. Det är nog ingen av oss som släckte ner igår som tycker att vi ska gå tillbaka till 1800-talet, eller som är mot nya uppfinningar. Snarare tvärtom – genom att fundera över hur vi använder våra tillgångar föds nya idéer.

 3. urban skriver:

  @Bus. Jag vet mycket väl att manifestationen inte är till för att spara el utan någon form av symbolhandling.
  Och där kan man idag se att det blev ett praktfiasko. Knappt några privatpersonen alls som släckte ned utan det var myndigheter och organisationer som släckte.

  De flesta människor inser att man inte kan utveckla ett samhälle genom att spara eller dra ned på saker. Tvärtom ett samhälle behöver utvecklas genom tillförsel av bl.a energi.

  Så hela Earth Hour är ett feltänk från början till slut. Vilket folk verkar ha insett och vägrade därför ställa upp på jippot.

 4. Bus skriver:

  Många människor kanske tror att man måste tillföra energi för att utveckla ett samhälle. Personligen är jag inte övertygad om detta. Vi är förhoppningsvis på väg in i en fas av omfördelning av sparande. Energi slösas ofta slentrianmässigt bort trots att det går att spara. Industrin säger ofta att ”Vi kan inte spara mera”. Sen kommer en konsult och tittar över och vips har man sparat 20-30% utan att egentligen anstränga sig (vilket är pengar). Kärnkraften kan man diskutera ur olika aspekter. Min egen åsikt är att dess största fel är att den hämmat alla alternativ och sannolikt bara skjutit kostnader och omställning på framtiden.
  Ord med ansvar eller tomma gester, ja det är frågan….

 5. urban skriver:

  @Bus. Vi kan spara till en viss del ja. Men för att utveckla ett samhälle kommer det krävas tillskott av ny energi på sikt. Vi blir fler människor för varje dag som går. Fler människor kommer på sikt förbruka mer energi hur mycket vi än sparar och effektiviserar det hela.
  Så de som hävdar att det inte kommer behövas tillskott av energi är de som vill ha ett stagnerat samhälle vilket kommer gör att vi kommer gå bakåt i utvecklingen till den där tiden som ingen vill tillbaka.

  För Sveriges del är frågan rätt så enkel om energiförsörjningen. Bygg ut kärnkraften och/eller vattenkraften. Sälj av Vattenfalls tillgångar i kolkraft utomlands, satsa de pengarna på alternativ som solceller.

  Vindkraft är inget alternativ för att säkerställa energitillgång. Den kan bara utgöra ett litet komplement. Men det finns andra källor vi kan satsa på.

  Att det inte satsa mer på solceller/kraft är en liten gåta. Men jag tror att det nog kan hänga på att småskalig solkraft är svårt att beskatta.
  Dessutom är tekniken outvecklad i Sverige och kunskap saknas samt det är dyrt.
  Om man vill ha solceller/paneler är det billigare att låta ett danskt företag åka hit och installera det. Du spar ungefär 50% på det sättet.
  Åtminstone om vi pratar installationskostnad upp till mellanskåne.

 6. Inga Magnusson skriver:

  Om jag hade varit hemma så skulle jag ha tänt alla lampor istället i protest mot WWF som är en skum organisation. Den drivs utan möjlighet till insyn i stiftelseform och ingen vet hur mycket de två ägarna, privatpersoner i USA, tjänar på människors välgörenhet. Dessutom har den ett demokratiskt underskott, det är inte medlemmarna som styr utan de viktiga besluten fattas uppifrån.

  Synd att ingen vill bemöda sig att försöka komma bakom kamouflaget av dignitärer och höga beskyddare för att ta reda på sanningen

 7. Bus skriver:

  Hemläxa! Tänk igenom en dag eller vecka av engergiförbrukning.
  Utan att egentligen försaka något, hur mycket av den energi du förbrukat hade du kunnat spara?
  Svaret är troligtvis en hel del men vanor tar tid att ändra och människan är lat av naturen. Vi behöver hjälp genom smart teknik i allehanda former. Med sensorer, tidsstyrning återvinning går det att minska energiåtgången. Rimligt utbyte av gamla energislukare är en annan väg.
  Sedan kan man välja att förbruka mindre energi med medvetna val vilket givetvis är svårare, för då måste man avstå.
  Antingen kan man ta sitt ansvar som opinionsbildare eller så kan man moona över balkongräcket med en tänd lampa uppkörd där bak.
  Varför häckla över dom som försöker och aktivt motarbeta en god tanke?
  Beklaga att inte fler deltog men var glad över att det kanske väcker en tanke hos en del. Kom ihåg att en resa börjar med ett första steg.

 8. urban skriver:

  @Bus. Vi har ingen brist på ren energi i Sverige så den delen är inga problem ur utsläppssynpunkt. Lite som att spara på vatten här bara för att det är brist i andra länder.

  För egen del är det inga problem, vi bytte till de där miljöfarliga lågenergilamporna i hela huset för flera år sedan. Högsta miljöklass på all annan utrustning.
  Om vi vill ha brolampan eller fönsterlamporna lysande så är det enbart vår egen ensak. Ingenting som du eller någon annan har att göra med. Svårare än så är det inte.

  Nu gick det lilla deltagandet som det var förra året i Earth Hour ned ytterligare i år.
  Beror med stor sannolikhet att folk börjar tröttna rejält på miljöfundamentalisterna och era snusförnuftiga pekpinnar om hur vi andra skall leva.

Kommentarer är stängda.