Gick inget vidare det där med Earth Hour

Arrangörerna pratar om en succé med Earth Hour i går. Under den timmen det gällde i går minskade elförbrukningen som om 500.000 hushåll hade släckt ned i en timme.
500.000 hushåll motsvarar drygt 10% av Sveriges alla hushåll.
Bara den siffran visar att det inte var speciellt många som tyckte jippot var något att stödja.

Men om man tittar lite närmare på det hela så visar det sig att inte ens det stämmer. För bland det som släcktes ned pratar vi om anläggningar som Globen, Slottet, DN-skrapan. Runt om i landet släckte en del kommuner byggnader också.
Hur man som arrangör kan vara nöjd med det resultatet är en gåta.

SVD

Det här inlägget postades i Klimathotet. Bokmärk permalänken.

6 svar på Gick inget vidare det där med Earth Hour

 1. Adversus skriver:

  Det jag tycker är märkligt att det inte finns en kritisk artikel eller negativ ton i media. Inte någon som diskuterar vem det är som tjänar på jippon och manifestationer. Om det egentligen ger något eller om det bara är en mysig tradition. All media hyllar hela jippon som det skulle vara Norges nationaldag eller Kim II födelsedag.

 2. gester skriver:

  Alla vill vara så politiskt korrekta så de törs inget annat. Dessutom satsade media så mycket på den här kampanjen med alla reklam före och skriverier.
  När det sedan visar sig att det blev ett svidande fiasko blir det lite jobbigt att hålla på med självrannsakan.

  För det lär knappt ha varit 5% av Sveriges hushåll som släckte. Bara elen som minskade när Globens släcktes var betydande. Globen förbrukar runt 8 GWh per år, en normal villa 0,027 GWh.
  Nu är det med Globens förbrukning inkluderat alla aktiviteter, så Globen i ”viloläge” förbrukar ju mindre under den där timmen i lördags. men i alla fall en betydande del el sparades där.

 3. tomten skriver:

  Det gick ju skitbra, till och med du engagerade dig i frågan.
  Och manifestationen gick inte ut på att spara energi utan att folk skulle börja prata om miljön, energiförbrukning samt att makthavarna skulle få lite mer press på sig att agera mer kraftfullt än de gör idag.

  Tjo och hopp!

 4. gester skriver:

  Jag har varit engagerad i frågan länge. Däremot meningslösa manifestationer känns mycket främmande för mig, speciellt sådana som blir ett fiasko som den här blev.
  Nu blir snart som vanligt igen i media andra viktigare saker dyker upp, Robinson verkar toppa idag ser jag. Kort är engagemanget och hyckleriet ofantligt bland de som säger sig värna miljön.

  Ta bara EU-flytten mellan Starsbourg och Bryssel. De skiter i miljön utan det kommer snart en ny skatt för oss andra. Själva bryr de sig inte.
  Eller har du gått på det där med att våra makthavare verkligen visar en riktig vilja.
  I så fall tycker jag synd om dig.

 5. Millie skriver:

  Nästa vecka ska alla stå på ett ben klockan 13.30 – 14.30. En världsomfattande manifestation mot den onödiga skokonsumtionen. Shoe hour.

 6. christian skriver:

  Att folk manifesterar är i sig inget fel. Däremot är det problematiskt när t.ex. Miljödepartementet släcker ner för att mörka sin dåliga klimatpolitik. Se en aktion där deras fasad lystes upp under Earth Hour: http://www.korta.nu/belysning

Kommentarer är stängda.