Vem ansvarar för soporna?

Sopor vems ansvar är det egentligen kan man fråga sig ibland. Att vi i min kommun har en hel del problem med sopor framgår i mina tidigare inlägg sortera sopor och är för övrigt en följetong i de lokala medierna.
Nu tänker jag på sopor som i restavfall från mat och annat för att ingenting skall missförstås när det gäller min kommun.

Frågan blev aktuell om sopor och skräp när jag läste en bloggpost hos PQ om skyll dig själv.
Med andra ord hur skall man hantera skräp som man inte är ansvarig för men kommer i kontakt med?

För att ta ett exempel, under ett antal månader så stod en skrotbil uppkörd på en bondes åker i vår kommun. Bortforslingen av andras skrotbilar på egen mark kan vålla en hel del problem med tanke på att ingen vill betala för arbetet och den som äger bilen inte tänker göra det och med stor sannolikhet saknar pengar att utmäta.
Bilen stod där senhösten, snö täckte den under vintern men den stod fortfarande kvar utan något hände. Delar plockas från den och den vandaliserades lite.

Men så helt plötsligt i samband med odlingssäsongens början hade den flyttat på sig. Oförklariga krafter hade satts i rörelse så bilen hade rullat ned från åkern och hamnat i diket precis vid vägkanten. Nu helt plötsligt övergick ansvaret för borttransporteringen av bilen från markägaren till Vägverket (heter väl Trafikverket numera) istället.
Och den blev mycket snabbt bortforslad.
Märkliga är naturkrafterna kan man konstatera, vilket de i Japan nog tycker också.

Men för att dra ned det här till ett mikroplan. Då och då hittar vi skräp på vår tomt som vi inte har lagt dit. Glasspapper, tombrukar utan pant, är de med pant så hanteras de speciellt vilket det står om här.
Så hur skall vi hantera det här?
Är det bara att hysta ut skräpet på gatan så där rakt av?
Nu pratar vi bara om det skräpet som vi inte själva har att göra med utan det som andra har lagt dit.

Om det gäller snö däremot så har vi ett alldeles särskilt sätt att hantera det vilket framgår här i tanketrottoar. Men det är en annan sak.

Angående sopor så ser jag att Mickey presenterar en del maträtter som skulle kunna passa i sammanhanget.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

4 svar på Vem ansvarar för soporna?

Kommentarer inaktiverade.