Sortera sopor till högre kostnad

Nu har även vår kommun Sjöbo infört det där med sopsortering i samband med sophämtningen.

Anledningen är naturligtvis att det skall bli mer miljövänligt om vi konsumenter håller på att stoppa olika sopor i skilda fack i soptunnan. Dessutom framgår det i broschyren att en del sopor har ett kommersiellt värde. De går att använda till biogas och biogödsel.
Med andra ord det finns en del pengar för någon att hämta om vi sorterar noggrannare.

Trevligt tycker man till dess man upptäcker att Sjöbo kommun passar på att höja tömningsavgiften i samband med införandet av de nya sopkärlen. Varför är lite oklart, men tydligen behöver bilarna byggas om och så där. Sedan vill väl kommunen tjäna en hacka på oss nyttiga idioter som går på det hela.

Nåja inte så mycket att göra åt utan det är bara att bita i det sura äpplet betala mer och göra mer arbete själv.
Men det fanns faktiskt en valmöjlighet när det gällde vilka sopkärl man skulle få. De som inte gjorde att aktivt val fick dessa.

Två stycken med fyra fack vardera. Den ena töms varannan vecka den andra en gång i månaden. Och som det ser ut i grannskapet har de flesta nöjt sig med att stillatigande och utan att reflektera lydigt gå på det som kommunen uppenbarligen vill prångla ut.

Men om man aktivt gör ett val kan man få välja detta kärl som töms varannan vecka.

Ett sopkärl med bara två fack, som ju högst väsentligt underlättar sophanteringen.
Naturligtvis är det lyxmodellen av sopkärl. Vill man ha det här kärlet får man betala ytterligare en straffavgift utöver den som redan påförts oss för den vanliga sophämtningen.

Vilket kärl Inga Lill och jag har valt tror jag knappast någon läsare behöver fundera så länge på.

Men vi har inte fått något nytt sopkärl än. Det var problem med leveranser fick vi se i en liten annons i tidningen. Kommunen räknade väl med att alla lydigt inte skulle göra något aktivt val utan snällt acceptera det som de ville lura på oss.

Civilt motstånd i mikroplan skulle man kunna kalla det för.

/Urban


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Klimathotet. Bokmärk permalänken.