Tanketrottoar

Tanketrottoar är precis som namnet låter en trottoar som inte finns utan en tänkt trottoar eller gångbana om man föredrar det ordet.

Tanketrottoarer förekommer endast på vintern, men inte alltid under vintern utan de existerar bara när det faller snö. Den dagen snön tinar bort så försvinner den tänkta trottoaren.
Inga Lill myntade ordet när vi diskuterade en fastighetsägare ansvar för snöröjning i anslutning till sin fastighet.

För läser man vad Sjöbo kommun säger om det så står det ordagrant så här:
Om gångbana saknas räknas en meter närmast fastighetsgränsen som gångbana.
Med andra ord om det saknas trottoar i anslutning till fastigheten så uppstår en tanketrottoar med en bredd av en meter.
En trottoar som man som fastighetsägare då skall ansvara för att snöröja och halkbekämpa.
Och att vi fastighetsägare har ansvar för den delen framgår även av denna artikel i SVD.

Men nu finns det ett litet undantag där, för om kommunen låtit ploga upp sin snö på trottoaren då är det kommunens ansvar att ta bort just den snön.

Här uppstår ett litet problem dock med den kommunala snön. Om det är så att man först skottar rent sin tänkta trottoar och sedan skyfflar kommun dit sin snö är det enkelt.
Då behöver man inte göra något alls. Men om det börjar snöa strax efter så är ansvaret för den snön som faller fastighetsägarens. Och då behöver man ta bort det övre skiktet av snön, den som tillkommit efter kommunen lagt dit sin.

Tvärtom blir det däremot lite värre. För om det snöar först och man inte tar bort det och kommunen direkt efter lägger dit sin snö. Ja då är det snölagret i botten ditt ansvar inte det som ligger ovanpå.
Och för att komma åt snölagret i botten behöver man första flytta bort kommunens snö så man kommer åt sig egen. Sedan behöver man lägga tillbaka den kommunala snön för att återställa det hela.
En rätt så arbetsam process kan man förmoda.

Men det känns skönt att veta vad som gäller för framtiden avseende snöskottning. För nu jäklar skall det hållas på regler. Fast om snöröjningen fungerade som i går så kan jag glömma bort att bråka om regler, för då fungerade det perfekt.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

2 svar på Tanketrottoar

 1. Tjenare Urban.
  Snö – vilket tråkigt problem…jag funderar varje dag vilken sol olja jag skall använda!!

  //Lennart i Marbella, under en palm i skuggan med en kall öl.

 2. urban skriver:

  Malignt melanom Lennart, ingen risk att drabbas av det här uppe. Och sedan med klimatändringarna är det bara en tidsfråga före dödsmaneterna är där nere vid kusten hos dig också och hajarna som äter folk.
  Och då går det inte att bada.
  Öl du kallar väl inte San Miguel för öl?
  Olja den är på väg att ta slut snart så det är också kört med den delen.

  Motion inte att förglömma. Medan jag sliter och bygger upp mina muskler för att få en lång och frisk ålderdom så förtvinar de nere hos er av all slapphet.

  Så inte är jag avundsjuk inte alls. Snö är hälsosamt om man inte äter den som är gul. 🙂

Kommentarer är stängda.