Senapskål, ruccola

Quinoa ett ord som vid första anblicken får mig att tänka på ruccola.
Nu heter det inte ruccola så där på riktigt. Namnet är senapskål. Men det låter bättre att kalla det för något som låter lite mer trendigt och utländskt. Senapskålssallad låter inte trendigt, ruccolasallad däremot.

Med quinoa, har vi samma fenomen.
Är det något som egentligen heter, låt säga, havrefärs.
Det blir en viss skillnad, trendmässigt, att kalla en produkt för havrefärs istället för quinoa.

Men efterforskningar visade att quinoa faktiskt heter just quinoa.
Det är en växt som vars frön kan ätas och användas till exempelvis gryn och mjöl. Kommer från Anderna, har en hög proteinhalt och är fritt från gluten.
Lågt GI, kanske lite fett och genuint nyttig.

Här uppstår ett litet problem för trendsättarna. Om nu produkten på riktigt heter quinoa. Vad skall den då döpas om till i Sverige?
Då den verkar ha ett visst släktskap med spenat och rödbeta så ser jag med spänning fram emot ett trendigt namn.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

10 svar på Senapskål, ruccola

Kommentarer inaktiverade.