Sluta klippa gräsmattan

Nu efter vinterns vedermödor med snöskottning är det dags för nästa ansträngning; gräsklippning.
Vår gamla trotjänare bara väntar på att få göra sitt arbete. Det är alltid lika spännande att se om man får igång så här efter ett antal månaders vila.
Med det brukar lösa sig efter några ryck.

Har gräsklipparen som denna runt 30 år på nacken så brukar de hänga med länge. Kvaliteten är det inget fel på, den både låter och luktar som en riktig gräsklippare skall göra. Och det är mycket av båda sakerna.

Roade mig att räkna ut hur mycket det egentligen drar under en klippning. Nu har vi en gräsmatta framför och bakom huset så jag räknade på den bakom.
Den klippbara delen där är ungefär 11 gånger 26 meter. En altan och en del buskar begränsar det som tur är.
Det ger cirka 290 kvadratmeters klippyta, då gräsklipparen har en klippbredd på 40 cm innebär det att jag får knata på ungefär 715 meter för att klippa allting på den sidan av huset.
Nu kanske det inte låter så mycket men man skall ha klart för sig att min gräsmatta är lite speciell vilket förklaras här på min gräsmatta.
Sedan tillkommer delen på framsidan av huset också. Nu är kanske den inte så högt prioriterad för den ser vi mest när vi går och handlar och kommer hem. Och då den ligger mot gatan så störs inte vi så mycket av att titta på den.
Mer någonting för grannarna att titta på.

Men hur var det nu med bensinförbrukningen?
Ja de där 715 meterna drar ungefär en liter bensin. Vilket innebär att gräsklipparen drar 14 liter per mil. Något mer än min miljöbil.
Kostnad då per mil om man kör med 95 oktan blir det 190:-. Lite dyrare om man kör på 98 oktan fast det känns lite onödigt även om gräsklipparen nog skulle hacka lite mindre då.

Tänker man då att gräsmattan behöver klippas en gång i veckan under den varma tiden på året så blir det 14 mil totalt och det till en kostnad av 2.660:-. En kostnad man helt skulle slippa om man struntade i att klippa. Alternativt kunde ordna någon form av praktikant via sommarjobb som behöver lite arbetslivserfarenhet och kan klippa med en handjagare istället. OBS handjagare är en sådan här.
Man kan klart konstatera att det kostar på att ha hus. Och besluten är många hur man skall sköta det på bästa sättet.

Så återstår bara att visa kalkylen för Inga Lill och få henne att inse det onödiga i att klippa gräset.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det här inlägget postades i Vollsjö. Bokmärk permalänken.