Fjollpåse och väska

Sjöbo kommun och vår sophantering är en alldeles särskild historia. Den fungerar inte riktigt som den är tänkt att göra om man säger det snällt.
I stort sätt dagligen kan vi våra morgontidningar Ystad Allehanda och Skånska Dagbladet får läsa vidare om dysfunktionen i hanteringen.
En liten krönika av Bengt Eriksson är läsvärd om detta. I december kom kommunen på den utmärkta lösningen att invånarna själva kunde köra iväg sina egna sopor till dess problemen var lösta.
Nu fungerade det inte så bra det heller eftersom det inte fanns några container på där man kunde lägga i sina sopor. Utan det ställdes ut bara vanliga soptunnor som snabbt blev överfyllda. Detta då ingen tydligen visste vem det var som skulle tömma dem.
Nåväl alla turerna kring soporna är lite svåra att redogöra för, men många är det. Senast idag var det visst någon som lämnat in en polisanmälan om det hela också. Och nej det var inte vi.

Början på det hela finns beskrivit här på sortera sopor.
Men för att återgå till titeln på inlägget. Vi valde en tunna med två fack, en för matavfall och en för resten. Den varianten var den dyraste av alla men som vi tyckte mest praktiskt eftersom vi regelbundet lämnar avfall på återvinningsstationen.

Och matavfallet skall slängas i en särskild papperspåse. Sedan skall den förvaras tills den är full och därefter kastas i soptunnans fack för matavfall.
Problemet är dock att påsarna läcker. Men för att råda bot på det så föreslår kommunen att man först torkar allt blött matavfall och sedan lägger ned det i påsen.

Trots denna procedur kan innehållet och påsen vara blöt. Vilket på vintern innebär att den kan frysa fast i soptunnan och göra det svårare att tömma.
På det föreslår kommunen att man fryser in matavfallspåsen före man lägger den i soptunnan.
Ja vad skall man säga om det, mer än att sämre upphandlare än de som finns på Sjöbo kommun får man leta efter.

Och här nedan finns fjollpåsen på bild under den påsen i den egna lilla fjollväskan som vi bär ut fjollpåsen i. Det skulle följa med en behållare i samband den nya sopordningen. Men inte då följde den med. Så nu travar Inga Lill och jag ut med den här fjollväskan till soptunnan och stoppar ned den i det särskilda facket för matavfall. Vi funderade ett tag på vilken typ av väska vi skulle använda, det finns trevligare väskor att välja på men för matavfall känns det inte så lämpligt. Så vi fortsätter med vår variant på väska som kallas för fjollväska för något mer larvigt än den här sophanteringen får man leta efter.


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Det här inlägget postades i Vollsjö. Bokmärk permalänken.