Vitvarutillverkare kan stoppa upp något någonstans

Vår torktumlare slutade fungera efter en tids intensiv användning i samband med vår flytt.
Uppenbarligen lite överhettad misstänkte vi.
Och maskiner som brukar bli överhettade är precis som människor de behöver vila. Vi lät den vila några dagar. Men inte fan ville den otacksamma maskinen fungera trots vilan. Den hade inte passat i ett OS kunde man konstatera. Vilket förvisso en del mer humana maskiner heller inte gjorde för övrigt.

En elektriker fick tillkallas, tyvärr kunde han bara titta på den som hastigast då andra mer viktiga uppdrag kallade honom.
Under tiden vi väntade på att han skulle återkomma sökte jag inom Internet med hjälp av Google efter manualer för just den specifika torktumlaren.
Hittade en hel del men ingenting hur man återställer en maskin där värmesäkringen löst ut, vilket var den absolut troligaste förklaringen till torktumlarens hastiga viloläge.

Nåja när elektrikern återkom gjorde han följande:
1) Vände på torktummaren för att komma åt bakom, inte så svårt torktumlare är lätta att vända.
2) Skruvade av topplåten, inte så svårt det heller bara fyra skruvar.
3) Tog bort bakplåten, bara ett dussin skruvar.
4) Tog bort drivremmen, den som driver trumman runt.
5) Skruvade av ytterligare en skyddsplåt, 4 skruvar.
6) Skruvade bort värmeelementet, 4 skruvar.
I det här läget ligger nästan hela den förbannade torktumlaren i delar på golvet.
7) Tryckte in återställningsknappen som finns på baksidan av värmeelementet, dvs mot det som återstod som fast form av torktumlaren.
8) Upprepade hela proceduren fast åt andra hållet.
9) Torktumlaren startade utan problem.

Han, elektrikern, upplyste oss om att det där var väl inget. I en del andra modeller av torktumlare och tvättmaskiner finns återställningsknappen inne i själva cylinderdelen, så där måste man trycka in en skruvmejsel i något av de hål som finns i cylindern. Men vilket hål variera från modell och serienummer. Och många hål är det att trycka i.

Nu har vår pelletsbrännare samma princip, fast där är det bara en plåt att ta bort före man hittar återställningsknappen. Men en pelletsbrännare är något dyrare än en torktumlare så där kan tillverkarna inte lika lätt lura folk att köpa nytt som med en torktumlare.

Det som gör oss lite oroliga nu är att spisfläkten börjar låta lite konstigt, så frågan är om vi skall demontera kylskåpet i förväg så vi kommer åt återställningsknappen.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.