Låtsasorder i ett låtsasförsvar

Dödsolyckan när en värnpliktig sköts till döds under en övning med skarp ammunition orsakades enligt försvarets egen utredning av en låtsasorder.
Ett befäl gav en order som inte skulle åtlydas.
Man häpnar, inte av att försvaret friar befälet, det säger sig själv att de håller de egna bakom ryggen, utan att ett befäl överhuvudtaget kan komma på idén att ge order som inte skall lydas under en övning med skarp ammunition.

Om det är den kvaliteten på befälen i försvaret kan vi lika gärna lägga ned hela rasket. Det är ju i alla fall inte så mycket kvar att lägga ned av vårt låtsasförsvar.
Fast misstanken insmyger sig att befälet gjorde en grov missbedömning och att ordern var korrekt och för att sedan rädda sitt eget skinn så hittade han på begreppet låtsasorder.
En term som uppenbarligen inte existerar men det hindrade inte försvarets utredare Klas Eksell att fria befälet i sin utredning.

Håller inte med i bedömningen som Svensson gör om vad det skall kallas för, ordet grovt skall läggas till i rubriken.

Samtidigt öppnar det nya möjligheter för de värnpliktiga, finns kanske några kvar, att i fortsättningen strunta i alla order från sina befäl.
De kan ju vara på låtsas precis som resten av försvaret.

AB | SVD

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

5 svar på Låtsasorder i ett låtsasförsvar

 1. m skriver:

  Att vi som lever i en annan vardar tror att vi kan uttala oss om en händelse som inte bara är väldigt tragisk för alla inblandade utan för försvaret är otroligt. Detta är en händelse som vållar stor sorg för alla! Att då sätta sig till doms över inte bara de inblandade utan hela vårt svenska Försvar är så oerhört naivt att det inte finns ord för det.

  Låtsas inte att ni vet vad ni talar om!

 2. gester skriver:

  Och det där förstod man mycket av m. Kan du vara så vänliga att utveckla dig lite mer. För just nu vet jag inte om du håller med mig eller inte.
  För när du skriver vårt hela svenska försvar så inser jag att du är lika ironisk som jag. Då vi saknar ett försvar.
  Så det var väl det du menade m?

 3. Smurf skriver:

  Alla i försvaret har sorg, alltså kan ingen ha gjort fel? Det måste verkligen vara en annan värld där det är rätt att vara otydlig samtidigt som man skjuter skarpt.

  Var går gränsen? Är det fel att sätta sig till doms över t.ex. den som skickar iväg ett icke flygdugligt passagerarplan? Om man inte får fördöma folk som slarvar med prylar som trots allt är gjorda för att döda…

 4. M skriver:

  Jag uttalade mig helt enkelt om din oförmåga av att se längre än din egen näsa. Jag anser inte någon med sådan uppenbar brist på insikt i frågan skall uttala sig. Vad gäller vårt Svenska försvar så har media och oförstående politiker uppbackade av personer med åsikter som liknar dina, gjort ett fullt fungerande försvar omöjligt. Detta trots FM försök till att göra det bästa av situationen.

 5. gester skriver:

  Du kunde ju uttrycka dig klart M, visserligen på andra försöket först men det är bra ändå.
  Mina åsikter om försvaret, tja de framgår om de läser en del andra inlägg jag har skrivit.
  Jag vill ha den allmänna värnplikten tillbaka på riktigt som det var när jag gjorde den, vill säga 70.000-80.000 skall kallas in varje år. En mobiliseringsnivå på runt 600.000 man inom två veckor (som det var förr i tiden om jag inte misstar mig).
  Inget larvande utomlands med svenska soldater för att hjälpa USA reda upp den soppan de har ställt till med.

  Sedan bör jag kanske nämna att min näsa är rätt så stor och därmed även lång 🙂

Kommentarer är stängda.