Sovmorgon, ja tack

Visserligen är rubriken lite missvisande då det utgår från de lutheranska värderingarna i kombination med det gamla bondesamhället då alla skulle upp i ottan.
Sovmorgon har blivit ett begrepp förknippat med den norm om när människor skall kliva upp.
Inte för att de själva vill det, inte heller för att de behöver det, snarare tvärtom. Dygnsrytmen är inte lika hos alla. Vi har morgonmänniskor och så har vi kvällsmänniskor.
Den senare gruppen har under århundraden levt under den förstnämnda gruppens tyranni.
Jag uppmärksammade just i papperstidningen Expressen ett reportage om Camilla Kring och hennes initiativ till att starta B-samfundet i Danmark.
Lovvärt och en inte dag för tidigt för oss som inte riktigt fungerar så bra klockan 7 på morgonen utan snarare, når vår skärpa betydligt senare på dagen.

För alla nu som hävdar att det är ”väl bara att gå och lägga sig tid” vill jag bara upplysa om jag under ett långt yrkesliv har provat att börja arbeta under längre perioder med start klockan 7, 6 och 5 på morgonen. Inget av det har fungerat bra, detta oavsett när jag gått och lagt mig kvällen före.
Numera arbetar jag som egen företagare vilket gör saken lite enklare att anpassa tiden efter när jag fungerar bäst.
Mer läsning finns här på Realtid (Expressen hade inte artikel på nätet).
Samfundet i Danmark kommer du till här b-samfund.

Så nu väntar jag bara på den svenska avdelningen. Eller om man kanske skulle dra igång den själv?

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Sovmorgon, ja tack

 1. Marie skriver:

  Hej! Jag hittade hit via danska b-samfundets hemsida.
  Ville bara säga att jag hänger gärna med på en svenskt systersamfund tlll b-samfundet! Att behöva gå upp innan man sovit klart är en av de mest elaka påhitt som samhället kommit på… Jag är en utpräglad nattmänniska, med kreativitetstoppar runt midnatt och några timmar därefter. Det går inte alltid så bra ihop med förskolebarn och heltidsarbete dagtid. Men vad gör man? Som det är nu är det ju ”fult” att vara morgontrött och klaga över att man aldrig får sova ut.

 2. gester skriver:

  Det var lite tanken med inlägget att jag ville se hur många det är som är intresserade att dra igång något i Sverige. Fast min danska är inte bra, misstänker att man behöver ha ett godkännande från dem om en svensk avdelning. Något som någon annan kan ordna?
  Så vi kan dra igång.
  Min e-post är gester@gester.se för de som är intresserade.

Kommentarer är stängda.