Påskmat

är gott och kan vara lite mer lokalbetonad än annan helgmat. – Fast det är klart att i en eller annan maträtt döljer sig något ägg, även om dom inte erbjuds målade.

Mitt frosseri i påskmat startar på skärtorsdagens kväll. Då dricker vi äggtoddy där var och en själv rör sin toddy och smaksätter den. Basen utgörs alltid av en äggula som rörs tillsammans med socker tills blandningen blir porös. Därefter erbjuds varje deltagare under mysaftonen att själv ge sin toddy en personlig touch.
Konjak, starkvin eller någon annan spritsort hälls i. Därefter det kokande vattnet. Aromen sprider sig. Näsborrarna vidgas. Så första klunken. En himmelsk start inför påskhelgen.

Vår långfredag blir så härligt lång, som en dag med god mat kan bli. Vi har sovmorgon så frukosten hoppar vi över. I stället äter vi ”brunch”. För enkelhetens skull tillämpar vi smörgåsbordsmetoden. Där finns naturligtvis kokta ägg. Smör och knäckebröd, ett mjukt rågbröd, kex och ost. Ansjovis, inlagd sill och sardiner är självklara liksom kaviargrädda. God öl och snaps hör givetvis till. Det är en måltid som varar många timmar. Med ett antal rökpausar i syfte att kunna få plats med lite till av påskmatens läckerheter i den lilla magen. Stämningen är på höjdpunkt och så småningom börjar vi känna oss lite dästa. Vi beslutar enhälligt att ta en liten promenad för att se och lukta på våren.

Väl hemkomna tänder vi en brasa i öppna spisen. Vi intar kaffe med konjak framför brasan, pratar och lyssnar på lite bakgrundsmusik.

Frampå småtimmarna börjar magen så smått att suga. Då finns inget bättre avslut för påsken första dag än en gräddig Janssons frestelse med krispigt knäckebröd, en sängfösare och lite öl att skölja ner med.

Påskmat är magiskt. Redan börjar vi tala om morgondagens middag. Lammstek med sky och helstekt lök, gratinerade tomater och potatis. Vi känner i våra sinnen hur dofterna från örter och vitlök kommer att spridas i huset.
Den rätten är verkligen påskmat när påskmat är som bäst.

Inga Lill

Hos Ninasmat finns vanliga matrecept och recept på påskmat.

Några som skriver om påsk; Högtider, Joel, Familjen Smeds, Påskmat,

Andra bloggar om: , , , , , ,

Allmänt. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Påskmat

  1. Pingback: Gester…med ord » Blog Archive » Påskmat och återvinning

Kommentarer är stängda.