Köp en svensk brödrost.

Reinfeldt uppmanar tydligen oss svenskar att tänka på att köpa svenskt så här inför julen.
Allt för att tänka på vårt lands ekonomi. Det där att vi tillhör EU med fri rörlighet över gränsen avseende varor och tjänster det gäller liksom inte alltid. Blir det lite kris då gäller protektionism helt plötsligt.

Nåväl vi investerad i en ny brödrost igår då den gamla inte fungerade så bra längre. Eller bättre sagt det fungerade ännu sämre än när den var ny.
Nu är brödrostar ett alldeles särskilt kapitel i teknisk utveckling. Det är den enda produkt som inte fungerar ordentligt när de är nya.
Man kan säga att de har funktionsstörningar redan när de lämnar fabriken.
Samma sak med den nya vi köpte. Visst rostar den brödet, men naturligtvis inte lika mycket på båda sidorna. Fast det gör ingen brödrost överhuvudtaget någonsin.

Nu vänjer man sig med det rätt så snabbt det är bara en fråga om hur lång tid det tar före funktionsstörningen i en brödrost fortsätter och till slut blir outhärdlig.
Det gradvisa förfallet för en brödrost börjar när man rostat första brödskivan. Sedan går det bara utför med lite olika hastighet.

Efter ett tag kommer man upptäcka att den inte bryr sig så mycket om vilken rostningsgrad man ställer in. Det blir lika dåligt rostat oavsett vad man ställer vredet på. För mycket eller för litet rostat brukar det växla mellan.

Nästa steg i förfallet är när brödskivorna fastnar på vägen upp och man får pilla upp dem med något föremål. Därefter hoppar skivorna inte upp alls utan man får arbeta med spaken som drar ned skivorna för att få upp dem.

Då inleds brödrostens definitiva avgång. Brödskivorna hoppar upp hela tiden när de skall rostas. Ett lite märkligt beteende då de i stadiet före vägrade hoppa upp.
Men så ser en brödrost livscykel ut.
Och det är i det här läget man börjar fundera att köpa en ny.

Om man utgår ifrån att den här nya håller fram till påsk ungefär så blir det två brödrostar per år och hushåll.
Då det finns ungefär 5 miljoner familjeenheter i Sverige enligt SCB, vilket ger 10 miljoner brödrostar per år.
Sedan tillkommer allt svenskproducerat bröd som skall rostas också.
Det räcker inte hela vägen fram för att ta oss ur en ekonomisk kris men en liten bit på väg i alla fall.
Och vi gjorde vårt bidrag igår till att mildra krisen. När skall du ge ditt bidrag?

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Köp en svensk brödrost.

  1. Pingback: Gester…med ord » Blog Archive » Konsumera svenskt, några tips

Kommentarer är stängda.