Villkorat bidrag till flyktingar, förslag från S. – Det var på tiden –

Ett förslag lagt av Jens Orback att bidrag till flyktingar skall villkoras har tydligen rört upp en del känslor. Förslaget innebär i korthet att de flyktingar som inte deltar i SFI, svenska för invandrare, eller tar en praktikplats skall mista den ersättning samhället ger till dem. Första reaktionen som infinner sig är – Men har det inte alltid varit så tidigare? –

Nu har det uppenbarligen inte varit det så det är verkligen på tiden att det införs. Att lyfta ersättning utan krav på någon form av motprestation kan snarare motverka en integration i samhället. Kunskaper i det svenska språket är i många fall en nödvändighet för att överhuvudtaget komma på tal i en anställningssituation.

Krav på individer tillhör ingen ovanlighet. I arbetslivet förväntas du prestera något för att få lön och behålla arbetet. Går man på A-kassa eller socialbidrag krävs också någon form av motprestation.
– Varför skall just då den gruppen som behöver mest stöd att komma in i samhället undgå krav? –

Krav tolkas i det här fallet som någonting negativt, men jag har svårt att tro att dessa människor levde utan förpliktelser och krav i sina hemländer.

Det motståndarna till förslaget gör är att skapa en bild av flyktingar som oansvariga lata individer som i sina hemländer levt som dagdrivare. Dessutom har kritiken en form av överlägsenhet i sig, den typen av överlägsenhet som den härskande klassen så gärna tar till för att visa vem det är som egentligen vet bäst.
Det förhållningssättet kan i allra högsta grad späda på rasismen i samhället.

Se även Sannblogg

Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.