Vem skall sälja det då?

Ledande centerpartister, nåja några centerpartister uttalar sig till förmån för en legalisering av cannabis. Finns inte så många centerpartister så alla som är medlemmar kan nog anses vara ledande.
Ett av de bärande argumenten för legalisering är att nikotin och alkohol skulle vara klassade som farligare droger.
Nu det förstås snarare ett argument mot alkohol och nikotin inte för cannabis. Men om vi nu bortser från det trivialiteten och tänker oss att vi tillåter cannabis.

Vem skall sälja knarket?
Vid ett totalt frisläppande undrar man vem som skall sköta försäljning och distribution av det hela.
Nu är hela hanteringen privatiserad från början kan man säga. Vilket innebär att kvaliteten, priser kan vara högst skiftande. Det finns också uppenbara risker att det förekommer rena lurendrejare i branschen.
Så kan man naturligtvis inte ha det vid ett frisläpande. Utan det krävs någon form av auktorisation av langarna framöver. Om de skall arbete som egna företagare som de gör nu krävs till och börja med F-skattsedel.
Frågan är om de inte också behöver ha godkända kassaregister. Eller de måste i alla fall lämna kvitton med moms vid varje transaktion.
Då det rör sig om drogförsäljning likt cigaretter och alkohol behövs också en åldersgräns för de som skall köpa sättas upp.
Det innebär att langare som bryter mot åldersgränsen också skall kunna bli av med tillståndet att sälja. För det krävs en noggrann kontroll och registrering av samtliga langare. Vilket innebär att de inte kan vara helt ambulerande utan måste finns på i förväg uppgjorda platser.

Distributionen intill landet behöver även den ske på ett lagligt sätt. Då cannabis är förbjudet i en del länder är det säkraste att flyga in det direkt från produktionsorterna. Vilket innebär att miljöbelastningen ökar.
Sedan uppstår ett litet problem med att köpa in råvaran utomlands. Även den transaktionen måste ske lagligt så att inga svarta pengar utväxlas med producenterna.

Men jag förmodar att haschtomtarna i Centerpartiet har tänkt på de här aspekterna också och ser fram mot ett konkret förslag.

Andra som kommenterar är – Haschtomte sedan mer sansade som: BlåeldRädda Sverige.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

11 svar på Vem skall sälja det då?

 1. More skriver:

  Cannabis bör givetvis regleras och skattas på samma sätt som alkohol. Försäljning genom exempelvis systembolag, apotek eller annan licenserad försäljare.

 2. urban skriver:

  @More Ungefär det jag skrev med andra ord. Vi behöver nog en ny myndighet för det.
  Sedan naturligtvis samma restriktioner som alkohol. Med andra ord ingen bilkörning påverkad eller arbete med det under den tiden cannabis kan anses utgöra en påverkan på kroppen.
  Vilket då gör att det passar bäst för arbetslösa utan körkort.

 3. More skriver:

  Varför behövs en ny myndighet? Självklart ska man varken arbeta eller köra bil påverkad av vare sig alkohol eller cannabis. ”Ruset” av cannabis försvinner ganska snabbt precis som alkohol ( max några timmar) i hjärnan. Däremot lagras de icke aktiva metaboliterna som omvandlas av thc i fettvävnaden en längre tid i kroppen. Det är detta som man letar efter när man gör en kontroll om en person brukat cannabis eller för den delen även andra droger. Dessa icke aktiva metaboliter påverkar inte vare sig hjärnan eller kroppen så jag förstår inte riktigt varför du påtalar att cannabis skulle ”passa bäst för arbetslösa utan körkort”?

 4. Erik skriver:

  ”cannabis kan anses utgöra en påverkan på kroppen.
  Vilket då gör att det passar bäst för arbetslösa utan körkort”

  Blodet är helt rent från spårbara ämnen inom 12 timmar. Man är körduglig ungefär 6 timmar efter man rökt. Det som lagras i fettet under längre tid är icke psykoaktiva metaboliter.

  Håller i övrigt med om en systembolagsliknande modell. Finns apparater för att avgöra om förare är påverkade av cannabis så det är inga problem på den fronten.

 5. urban skriver:

  @More, Erik Då har vi löst den detaljen då. 12 timmar är väl gränsen då efter man har rökt när man kan arbeta och köra bil.
  Vilket för en normal arbetstagare innebär att man kan kliva in i dimman mellan ungefär 16:30 till 20.00 på vardagarna. Om det nu inte finns depåeffekter vid långvarigt missbruk.
  Vilket också är svaret på din fråga More angående att det passar bäst för arbetslösa utan körkort.
  Blir på ett sätt givet då.

  Alkoholister eller narkotikamissbrukare tillhör inte precis en attraktiv grupp att anställa.

 6. More skriver:

  Nej, precis. Så är det när det går över till missbruk. Nu är det ju så att de allra flesta cannabisbrukare inte är missbrukare utan just brukare. De som hamnar i ett missbruk ska självklart få hjälp utan bli klassade som kriminella, precis som alkoholisten. Därför tycker jag att cannabis ska legaliseras. Idag behandlas inte missbrukare lika (i sjukdomsavseende) på grund av substansens lagala status och det är inte okej.

 7. urban skriver:

  @More Och jag är som du nog förstår motståndare till att legalisera det. Vi behöver inte fler droger i samhället utan färre. Och varför skall just cannabis legaliseras? Finns andra droger man kan klämma till med också när vi ändå håller på.

  Men beaktande av 12 timmars gränsen då, blir det lite problem att upprätthålla ett arbete och bilkörning med cannabis. Dessutom så ger drogtester på ett arbete utslag långt efter dessa 12 timmar. Så det fungerar med andra ord inte att finnas på en arbetsplats där drogtester görs.

  Sedan att de flesta som använder cannabis är brukare kan jag inte bemöta då jag inte sett några siffror på det.

 8. John Johanson skriver:

  @urban
  Vad tycker du ska vara avgörande för lagstiftning om vilka droger som skall vara legala resp. illegala?

  Uppenbarligen tycker du inte att man ska gå efter hur skadliga drogerna är för individer och samhälle!? Är det rätt uppfattat?

 9. urban skriver:

  @John. Enligt de principerna man använder nu och cannabis är skadligt för individen och därmed också för samhället.
  Iof skulle både alkohol och cigaretter hamna i den klassen också om de bedömdes med samma måttstock.
  Vilket är en utmärkt anledning att inte tillåta fler droger. Räcker gott och väl med de lagliga.

 10. John Johanson skriver:

  Problemet är väl bl.a. att så länge man använder olika måttstockar för olika droger (dvs man hycklar) så kommer det aldrig bli någon stor acceptans av lagarna.

 11. urban skriver:

  @John. Mig veterligen är det en stor acceptans för lagarna när det gäller detta område.
  Visserligen är denna undersökning från år 2006 http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb66/eb66_se_nat.pdf där ville mindre än 10% legalisera cannabis i Sverige.

  Så bättre acceptans än det finns knappast för befintliga lagar inom narkotikaområdet. Men du kanske har andra siffror av senare datum som kan visa på en kraftig ändring i synsättet på det hela.

Kommentarer är stängda.