Handel på nätet

Det här med e-handel blir tydligen mer och mer populärt. Verkar som nästan alla slänger upp en butik för att prova sin lycka där numera.
Drar mig till minnes att runt 1997-98 något sådant gick vi igång med en enklare form av e-handel för vår antikvariatsdel som vi hade i butiken i Vollsjö.
Och det arbetet var tidskrävande.

På den tiden fick jag koda i alla boktitlar för hand i anteckningar och sedan lägga upp dem på något gratis webbhotell i stil med Tripod. Numera finns att antal olika ställen att lägga upp en gratis hemsida på som dessutom är enklare att hantera.

Skulle man då lägga in en bok som såg ut så här Östen Österlund – Öster om den nordöstra ön fick man koda in följande –  – Östen Österlund – Öster om den nordöstra ön  – för att sedan ladda upp hela filen till webbhotellet.
Eftersom vi hade en stor tonvikt på svenska böcker och författare och runt 10.000 böcker blev det rätt så omfattande att lägga upp dem.

Det här med att folk skulle hitta till webbplatsen var inga större problem, på den tiden var konkurrens mycket måttlig så alla titlar som lades upp hittades om någon sökte på dem. Kunde ta lite tid dock att ladda upp det, då telefonmodem var det enda som fanns att tillgå för koppling ut mot Internet.
Men de problemen var lätta att lösa, de som kom senare var lite värre.

Varje bok vi sålde på nätet fanns också till försäljning i butiken som då var öppen hela veckor. Det innebar att vi fick bocka av de böckerna som såldes i butiken varje dag och ta bort dem från nätet. Kändes då lite surt när böcker med å-ä-ö i författarnamn eller titel såldes. De tog ju längre tid att skriva i anteckningar än de andra.
Samma elände var det när de beställdes från nätet.
De skulle då också plockas bort. Dessutom skulle de ju skickas ut till kunderna.
Hade alla kunder nöjt sig med att köpa böcker i samma mängd och storlek skulle vår hantering av utskicken vara enkel. Men de gjorde de jäklarna inte.
De köpte böcker i olika storlekar och dessutom olika många vilket gjorde hanteringen än knöligare.
Men vi höll ut i några år, i takt med att konkurrensen ökade så sjönk lyckligtvis sidan så den blev svårare att hitta för folk. Tyvärr gick inloggningskoderna till hemsidan ut i cyberrymden så eländet ligger kvar därute.
Senast förra året ringde en person och ville beställa en bok som fanns där.

Nu har jag funderingar på att ge mig in i e-handel igen. Funderar bara på vad. Barnkläder skulle fungera ett tag, min mamma har tydligen sparat del kläder och annat från min allra tidigaste barndom. Vintagekläder så att säga. Men de räcker inte så länge, ingen bra idé med andra ord. Underkläder, begagnade skulle kanske fungera men känns lite så där att syssla med.

Det mest perfekta känns som vykort. Helt enkelt att sälja vykort på nätet. Inget emballage, enhetsfrakt för allt, skriver man sedan ut dem på skrivaren varefter beställningarna trillar in så behövs ingen lagerhållning heller.
Det enda som återstår att lösa är motiven men det lär vara en bagatell.

Det här inlägget postades i På spaning efter den tid som flytt. Bokmärk permalänken.