Tre anledningar att visa bilder på eftersökta brottslingar

Anmälda brott hela landet 1998 2008
     
Misshandel inkl.grov 57 065 84 566
Skadegörelse (inkl. mordbrand) 122 792 197 496
Våldtäkt inkl. grov (se även sexualbrott) 1 973 5 446
     
Källa: BRÅ    
     
Syd | Syd2 | SVD | SVD2 | DN | DN2 | AB | AB2 |
     

Uppdaterat: Här finns polisens sida med fotografier

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

3 svar på Tre anledningar att visa bilder på eftersökta brottslingar

 1. Peter skriver:

  Problemet är att det inte är ”eftersökta brottslingar”” man visar bilder av, utan personer _misstänkta_ för brott. Det är en avsevärd skillnad. Hade det handlat om att publicera bilder på personer som redan hade konstaterats vara skyldiga, dvs blivit dömda i domstol, och sedan t ex avvikit/rymt/undanhållit sig straff, hade saken kommit i ett helt annat läge. En av grunderna för en rättsstat är att alla är oskyldiga till dess motsatsen har bevisats. Din rubriksättning illustrerar med stor tydlighet varför vi inte ska acceptera bildpubliceringen i nuvarande form.

 2. gester skriver:

  En person som begår en brottslig gärning kan mycket väl kallas för brottsling även om han/hon inte är dömd. Det är gärningen i sig som utgör brottet.

  Att det skall publiceras bilder på de misstänkta, om du föredrar det ordvalet, är inget att ifrågasätta speciellt mycket om det görs på ett säkert sätt. Det finns inte oklarheter i alla sammanhang vem det är som begått en gärning. Oklarheten ligger i vem det är.
  Jmfr med när de går ut med signalement på en person, muntligt eller skriftligt, där om något finns en risk för att fel personer kan pekas ut.

  Med tanke på den ökande brottsligheten, inom vissa områden, samt polisens allt lägre uppklaringsprocent så håller vi på att förlora kampen att upprätthålla en rättsstat.

 3. Jax skriver:

  I snart 20 år har ’Efterlyst’ publicerat bilder på förmodade, än ej dömda, brottslingar där polisen sedan länge gått bet. Inte ett enda misstag har under denna tid begåtts av TV3, alltså publicering av en oskyldig. Man har rätt fet statistik från dessa 20 år och vet att av 75% av fallen där bilder publicerats leder till ett gripande inom en vecka. Att rättssäkerheten hotas om man publicerar bilder av någon som sparkar en annan människa i huvudet har jag svårt att se.

Kommentarer är stängda.