Märks inte om politiker insjuknar

i svininfluensan och blir borta ett tag. Då jag fick en kommentar på min bloggpost här av Kent Persson skall jag utveckla mitt synsätt lite.
Detta angående att regeringen i allmänhet och Reinfeldt i synnerhet inte skall ha förtur vid vaccinering.
Utan att ha riktigt veta hälsoläget rent allmänt för regeringen så har jag svårt att tänka mig att det finns speciellt många av dem som befinner sig i sådant hälsoskick att de räknas till den medicinska riskgruppen.

Om hela regeringen blir sjuka samtidigt:
Så kommer det fortfarande finns tillgång till el
Det kommer komma rent vatten ur våra kranar
Räddningstjänsten kommer att ryka ut på bränder
Renhållningsarbetarna kommer tömma våra sopor
Sjukhusen ta emot patienter
Hemtjänsten kommer fortsätta besöka sina klienter
Löner kommer utbetalas till offentliganställda
Livsmedelsbutiker kommer ha öppet
Flyg, tåg, bussar kommer gå som vanligt
Det kommer finnas TV att se och radio att lyssna på
Socialstyrelsen och berörda myndigheter kommer fortsätta arbete som vanligt
Det kommer finnas expertis som kan uttala sig offentligt om läget.

Med andra ord samhället kommer fungera som vanligt. Ja minus de störning som kan uppstå om många är sjuka. Men det kan inte en frisk regering påverka.
Beredskapen vid allvarliga situationer fungerar i de flesta fall utmärkt på lokal/kommunalnivå utan att politiker agerar.
Samma gäller på en regional nivå. Vid översvämningar brukar frivilliga, räddningstjänsten, hemvärnet samverka utan att politiker styr eller initierar det hela.
På nationell nivå är förhoppningsvis nu sedan länge en beredskap även där uppbyggd som är frikopplad från politisk påverkan.

Det finns ingen anledning att låta Reinfeldt eller övriga regeringen få förtur till vaccin.
Om vi nu skall ha en förtur utöver sjukvårdspersonal så är det grupper som.
Tekniker på våra kärnkraftsverk
Renhållningspersonal
Driftpersonal på våra vattenverk
Räddningstjänsten
De tjänstemän som organiserar sjukvården och de åtgärder som behöver göras vid en pandemi

Jag tror hellre att folket i landet uppskattar att få el än att se Reinfeldt uttal sig i TV
Att spekulera i att folket skulle drabbas av panik om Reinfeldt och regeringen blir sjuka som Kent Persson gör. Det är att leva i en liten värld för sig själv utan större kontakt med hur folk fungerar.

SVD | SVD | ExEx2 | AB |

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

8 svar på Märks inte om politiker insjuknar

 1. Kent Persson skriver:

  Det kommer att märkas om politikerna blir sjuka och helt borta, tro mig. Alla de organ du nämner behöver, mer eller mindre, politiska beslut. Nu kommer dock inte alla insjukna. Att debatten blir så stor av att statsminstern skulle kunna få förtur är minst sagt märklig.

 2. gester skriver:

  Först jag är lite tveksam till vilka politiska beslut som måste göras när ett sjukhus skall öppna upp fler vårdplatser i ett akut läge. Sedan behöver varje sig driftpersonalen på kraftverk eller vattenverk politiska beslut för att verka. Bara för att ta några exempel.
  Ni politiker sätter kursen men det är inte ni som håller i rodret eller årorna.

  Att debatten blev så stor om förtur för statsministern lär bero på att det visar en syn om att vissa är mer värda än andra. Lite åt det hållet att det finns en del som är oersättliga, vilket inte stämmer.

  Sedan kan man fråga sig vilka mer grupper som skall driva kravet på förtur. Du Kent har fört politikernas talan. Kriminalvården vill ha förtur för sina fångar. Snart kommer andra grupper som poliser, räddningstjänst och andra att kräva förtur.

  Det är inte fråga om det inte går att undvara några dussin doser till regeringen. Det är en fråga om principer och människovärde.

 3. Christer skriver:

  Om 9 miljoner personer skall vaccineras så lär nog den första leveransen av vaccin bestå av ganska många enheter. Om vi gör ett litet räkneexempel och antar att vaccineringen kommer att pågå under 20 veckor till hösten. Då betyder det, om vi antar att leveranstakten är lika stor i början som i slutet, att första veckans leverans är på 450.000 enheter! Efter två veckor har således nästan en miljon enheter vaccin kommit till Sverige. Då ser jag inga större problem med ”rangordna” och försöka finna vilka samhällsfunktioner som skall ha vaccin först. Givetvis skall de som är sjuka o känsliga få tidigt i denna rangordning, men även de som skall ta hand om de sjuka är viktiga. Det finns sedan ett antal yrkesgrupper som är av samhällsviktig karaktär. 349 riksdagsledamöter kan rimligtvis inte vara något jätteproblem om första leveransen innehåller nästan en halv miljon doser.

  För mig låter debatten snarare som någontyp av politikerförakt än sunt förnuft. För mig och mitt jobb så är det inte av samhällsviktig karaktär och det är en självklarhet för mig att de som anses viktiga för vårt samhälles ”drift” skall ha långt före mig.

 4. gester skriver:

  Om det nu skall rangordnas efter samhällets drift, förutom sjukvården och de i riskgruppen, så tillhör riksdagen inte en grupp som skall prioriteras.
  Inte framför teknikerna på Oskarshamn kärnkraftverk, inte framför driftpersonalen på Henriksdal reningsverk, inte framför personalen på räddningstjänsten i Sjöbo, inte framför personalen på hemtjänsten i Sorsele.

  Men kan du tala om för mig vilka samhällsfunktionen som kommer upphöra att fungera eller fungera dåligt om större delen av regeringen och riksdagen skulle vara sjuka i två till tre veckor.
  Det är semester nu. Jag ser inte att landet har hamnat i kaos.

  Politikerföraktet det är sådant som Kent Persson som skapar. Och det med påstående i den här stilen.
  ”Vad skulle hända om hela regeringen blev sjuk? En rejäl kris skulle uppstå och panik skulle spridas, var så säker.”

 5. gester skriver:

  D Green >Jag har läst det ja. Det är ungefär som när man får en medicin utskriven till sig, titta i först FAS på nätet sedan går man in och detaljstuderar vad som står om medicinen hos Läkemedelsverket. Där finns frekvensen av förekomsten av biverkningar och en hel del annat med. Och då vill man inte ta någon medicin alls.

  Men nu gäller faktiskt inte den här diskussionen om just det här specifika vaccinet mot svininfluensan som du dessutom skriver att det inte är säkert att det kommer ha den innehållsförteckningen.

  Det frågan gäller är vilka principer som skall gälla för förtur vid vaccinering. Så din innehållsförteckning är totalt ointressant för den diskussionen.

  Däremot är din bloggpost här http://konspirationer-och-sanningar.blogspot.com/2009/07/vaccinera-mot-lunginflammation-istallet.html är bra, den delen om pneumokockvaccin vill säga. Något vi har propagerat för en bra tid här på gester.
  Ja faktiskt redan sedan år 2006. http://www.pandemi.se/sosfs1994_26.html
  Men det är dödstyst om det i media.

 6. D Green skriver:

  Jag ville mest lyfta den aspekten att vaccinet i sig inte är direkt riskfritt och med en dödlighet som nu är beräknad till 0.15% så är det knappt relevant att någon behöver förtur i alla fall. men i princip håller jag med dig i den frågan.

 7. gester skriver:

  Nej jag vet. Det blir en form av risktagning som all medicin är. Uppväger den positiva effekten de biverkningar som kan tänkas uppstå om man tar vaccinet.
  Valet är tyvärr inte helt lätt här.

Kommentarer är stängda.