Irak är bättre för strid

*

Försvaret vill sätta in Jas i Afghanistan och även Afrika. Orsaken uppges vara att planet kan behövas för att ge stöd till svenska marktrupper. Men det egentliga skälet är nog att det ur marknadsföringssynpunkt vore bättre att visa vad Jas duger till så där på riktigt.

Hålla på att övningsflyga i Sverige ger inte speciellt mycket, det är ingen som försöker skjuta ned planet. Nej ett skarpt läge måste till för att visa att Gripen är ett riktigt stridsflygplan.
Men Afghanistan eller Afrika duger inte. Sätt in det i Irak istället. Där är det aktion dygnet runt. Dessutom verkar motståndaren kunna bita ifrån ordentligt där nere också.

Att vi inte är där med trupp som i Afghanistan är inget bekymmer. Kan vi hyra ut en ubåt till USA kan vi hyra ut några Jas också.

Reklamvärdet är enormt. Saabs marknadsavdelning skulle gnugga händerna och kunna producera reklamfilmer som visar ett Jasplan i nattmörkret över Bagdad avfyrande missiler mot något förmodat motståndsnästa. Eldsflammor gör sig fint i natten.

Källor; DN, SVD,

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

Wikipedia

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.