Bort med det bara, vi har ju skrotat resten redan

Ser att regeringen vill förstöra runt sju miljoner skyddsmasker. Ja de där vi skulle ha om det blev krig. Tydligen tror regeringen att de inte duger till längre, fast de verkar inte ha tagit rätt på det först.
Men strunt samma avveckla skräpet det kommer aldrig behövs. För John Lennons vision i Imagine, stämmer. “Nothing to kill or die for…” ja alltså för Sveriges del vill säga inom landet. Vi har uppnått nirvana. Vi bor i ett land som aldrig mer kommer hamna i krig, inte ser några fiender i hela världen som kan tänkas anfalla oss för all framtid.

Civilförsvaret är nedlagt, hemskyddet är borta, resten av försvaret också. Ja det finns visst några rester kvar som består av runt 8.000 värnpliktiga och ungefär 20.000 anställda, vad tusan de sistnämnda nu egentligen håller på med.
Flygplan har vi i överflöd, men vi har inte råd att låta alla piloter flyga dem. Trots att varje pilot antagligen kunde få disponera ett eget JAS-plan samt ha några stycken i reserv.
Ja visst några soldater utomlands också. Förra gången svenska soldater var utomlands och stred tappade vi ungefär 40% av landytan.

Men jag har egentligen bara en fundering omkring det här.
Vart tusan tar de där 40 miljarder kronor vägen som försvaret kostar per år?

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

5 svar på Bort med det bara, vi har ju skrotat resten redan

 1. TRBNGR skriver:

  Nu var det väl ändå så att man skulle utreda ”Därför ska Räddningsverket utreda ”en kostnadseffektiv avveckling”. ”. Och innan den utresdningen är klar så kan vi väl lugna oss lite?
  Om den utredningen kommer fram till att vi behöver investera 12milj för att behålla masker och huvor, då bifaller du väl högljutt?

 2. gester skriver:

  och orden ”kostnadseffektiv avveckling” innebär att det skall avvecklas. Så det att de skall bort behöver vi knappast diskutera. För de skall de, hur många och på vilket sätt det kan man fundera på. Men bort skall de enligt artikeln.
  12 miljoner för att behålla sju miljoner skyddsmasker det låter riktigt bra.
  Kärvs det kan jag köpa min och de till min familj för egna pengar.

  Sedan är det som en del andra bloggare tar fram den aspekten att de kan faktiskt behövas i andra sammanhang förutom krig.
  Olyckor vid farligt gods är en sådan synpunkt. Även om de kanske inte alltid kan tas fram när de behövs akut i alla lägen så är det ett resursslöseri att skrota dem. Och det av en makalös omfattning.

  Men visst vi är vana vid det. Större delen av vårt försvarsmateriel säljs ut på marknaden utan att vi får insyn i hanteringen och vinsterna.
  Men det här är inte bara alliansens fel. Den processen inleddes redan under den S-märkta regeringen.

  Men frågan är fortfarande vad tusan går de där 40 miljarderna varje år?
  Vi saknar i stort sätt allt inom försvaret, eller snarare vi har inget försvar längre.
  Kan vi knappt peta ihop 2.000 till 3.000 man för att springa EUs ärenden så säger det en del om hur det ligger till.

 3. swatru skriver:

  Stor del av skattepengarna går till att betala hyra och fastighetsskatt. Statens bolag är nämligen inte skattebefriade, och militären skänkte sina anläggningar för att sedan hyra dem.

  Bara ett exempel på byråkratisk korruption och ineffektivitet.

 4. TRBNGR skriver:

  Oavsett vad de här maskerna skall skyda mot så kan jag lova dig att utan utbildning, kompletterande sanering, omhändertagande och akutadminstrerad kraftig medicinering så är systemt inte så verkningsfullt.
  Visst tryggheten att kunna dra på sig skyddsmasken är kanske bra, frågan är bara mot vad vi skall använda dem mot?

  Pandemi har varit på tapeten, hur många veckor skall vi gå i skyddsmask, sanera oss innan vi går in i lokaler för att äta, i vissa fall hämta ny mask för att sedan gå ut igen….

  Terrorattack är poppis, hoppas bara att den eländige fienden släpper loss sitt gift när jag är hemma så att jag har tillgång till masken.

  Storskalig militär konflikt med avsikt att tillskansa sig svenskt territorium är så avlägsen att vi hinner köpa nya om det skulle vara aktuellt.

 5. gester skriver:

  Tänker exempelvis på en olycka med kemiskt avfall i första hand. Eller en större brand där röken sprider sig över ett större område. Det som händer då är att räddningstjänsten inkl polis rycker ut. Spärrar av området samt evakuerar de som riskerar att hamna i farozonen. Vi har tidigare sett polisen med gasmasker som spärrar av ett område. Lämpligt här vore att flytta ut gasmaskerna till brandstationerna förslagsvis. De kan användas för att få ut folk något så när säkert ur en farlig zon.
  Visst krävs det lite utbildning för att använda dem, men det är inte mycket, modellen som är till för småbarn lär inte vara speciellt komplex att använda. Att skrota dem däremot är ett resursslöseri.
  Ett annat alternativ är att flytta ut dem till medborgarna. Inget märkvärdigt, för att inte alltför många år sedan fanns det uppmaningar i telefonkatalogen under delen ”Om kriget kommer” en lista på vad varje hushåll behövde förvara hemma i händelse av ofärdstider. Sedan om jag inte misstar mig får väl fortfarande hushållen i närheten av våra kärnkraftverk jodtabletter fortfarande att ha hemma.
  För en människa med svår astma räcker det liksom inte bara att stänga fönster och dörrar om det är en större brand i närheten, röken tränger in i alla fall.
  Visst har du rätt att just nu ser en hotande militär konflikt mot Sverige avlägsen ut. Och det skall vi vara glada för då det lär ta runt 10 år att bygga upp det som raserats inom försvaret. Det är inte bara material som behöver införskaffas utan utbildat folk. Förr så utbildades runt 70.000 värnpliktiga varje år dessutom med återkommande övningar för att hålla kunskapsnivån uppe. Nu 8.000 knappt. Men kostar det gör det fortfarande som förr i tiden.

Kommentarer är stängda.