Ringvägar och lägenheter med blommor

Andrahandsuthyrning, något enklare nu än då. Nu bara att gå ut på nätet och leta efter lämplig lägenhet att hyra. Då, på 70-talet, ett evigt bläddrande i tidningar, kontakta vänner, bekanta och alla man överhuvudtaget kom i kontakt med. Att få tag på en andrahandskontrakt kan vara knepigt i många städer. Stockholm, som det här gäller, ännu värre. Första bostaden i Stockholm jag fick tag på var faktiskt ett förstahandskontrakt. Men orten, långt från centrum. Nästgårds med Norsborg. Inte ett ställe man såg fram mot att komma hem till.
Det blev till efter några månader att söka sig vidare efter en annan bostad. Ett förstahandskontrakt var inte att tänka på om man ville bo något sånär centralt.
Att hyra rum i andra hand visade sig vara komplicerat även det. Till slut uppenbarande sig en lägenhet, inte en andrahandsuthyrning utan ett i tredje hand.
Läget på Ringvägen var acceptabelt till att börja med, kort promenad till tunnelbanan och nära till hembageri, Blomsterfondens, och andra butiker.
Men närheten till Södersjukhuset vållade en del störningar märkte jag efter en tid. Det började någonstans långt bort, ljudet växte sig efter en stund allt starkare för att sedan försvinna helt. Men helt plötsligt återkom det med förnyad styrka för att sakta klinga av.
Det var naturligtvis ambulanserna på väg till SÖS. Med öppet fönster hörda man dem först på Skanstullsbron sedan när ambulansen närmade sig Skanstull avtog ljudet för att återkomma starkt när upploppet kördes på Ringvägen. Men var ett bra läge på lägenheten.
Även om bostadssituationen verkar vara lika hopplös i Stockholm nu som då, verkar det i alla fall vara lite enklare att leta efter rum. Fast om man hittar något att hyra det är en annan sak.
När jag sedermera flyttade till Västerås gick det lättare att få tag på ett hyreskontrakt i första hand centralt.
En lägenhet på Östra Ringvägen. På andra sidan gatan stadens brandstation…

Blommor, en lägenhet skall ha blommor. Åtminstone tyckte mina vänner det när de har sett mina något spartanska lägenheter. Blommor har den egenheten att de kräver en viss omvårdnad för att överleva. Omvårdnad i form av vatten och kanske näring. Kaktusar är ideala lägenhetsblommor, vare sig mycket vatten och heller inte så ofta. Hibiscus är ingen bra blomma ur överlevnadssynpunkt. Ja för den som äger den men inte för blomman. Den verkar ha rent magiska egenskaper, som att kunna motverka högt kolesterol, förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, motverka håravfall. Tror dock att andra metoder mot manligt håravfall kan vara bättre.
Hibiscusen går att göra te av, använda för att få en mjuk och ren hy.
Men vad hjälper det när den inte får vatten. Blommans egen överlevnadsförmåga är synnerligen begränsad.

Det här inlägget postades i På spaning efter den tid som flytt. Bokmärk permalänken.