Kärnvapenhotet är inte bortglömt

Att kalla kärnvapen det bortglömda hotet är inte riktigt helt korrekt. För den yngre generationen som inte växte upp på 60-70-talet kan det kanske stämma.
För oss som gjorde det är hotet från kärnvapen inte bortglömt, tvärtom det är i allra högsta grad levande.

Det präglade nog några generationers uppväxt. Då var hotet synnerligen konkret och något man levde med dagligen mer eller mindre när rapporter om oroshärdar mellan USA och Sovjetunionen dök upp.
Jag har ett vagt minne av att under Kubakrisen, då jag var sex år, att mina föräldrar ibland tystnade i  sitt tal när jag kom in i rummet. För att sedan börja prata med glada röster om något banalt. Inte de där låga rösterna som drog min uppmärksamhet till deras samtal.

När jag frågade om Kubakrisen och om det var farligt, fick jag alltid till svar att det var ingenting att oroa sig över. Fast vad skulle de annars säga?

Testet av flyglarmet som det kallades för då, nu viktigt meddelande till allmänheten, lät regelbundet den första måndagen i varje månad klockan 15.00.
Nu vet jag inte hur det låter eftersom det tydligen inte sitter något här i Vollsjö, men på den tiden körde de hela ljudschemat. Dvs först beredskapslarmet, sedan det där med korta tonstötar som talade om att det var en pågående attack. Därefter faran över.

Om man som barn var ute och lekte på skolgården när det började var det som all lek och aktivitet för en stund avstannande. Ljudet, speciellt de korta tonstötarna gav på något sätt en skräckblandad förtjusning. Det lät tufft men samtidigt gav innebörden om det skulle höras på en annan tid mycket obehagliga känslor.

När så muren föll, kändes en stor lättnad att faran var över.
Men, där bedrog vi oss. Hotet finns kvar är på ett sätt, ännu mer allvarligt nu idag än vad det var då.
Och av Aftonbladets fråga att döma är oron för att kärnvapen kommer användas påtaglig hos många.

Det hotet kärnvapen utgör får klimatförändringen att framstå som en bagatellartad vindpust.

/Urban


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant

Det här inlägget postades i På spaning efter den tid som flytt. Bokmärk permalänken.