Det snöade inte på 50-talet

När man ser alla rapporter om vad snö och kyla ställer till med runt om i världen kan man konstatera att det var bättre förr. Förr i det här fallet är 50-talet.

Jag märker det på vårt hus som är byggt någon gång i mitten på 50-talet. Ett präktigt hus i tegel. Dessutom försett med ett garage under huset med direktingång från källaren.
Själva grundidén till det hela var naturligtvis att man går ned i källaren in i garaget, öppnar garageportarna och sätter sig i en varm bil och kör ut.

Nuförtiden fungerar inte riktigt den grundprincipen. Om det snöar riktigt ordentligt täcks hela nedfarten till garaget med snö. Och eftersom garagedörrarna går utåt behöver snön tas bort före man överhuvudtaget kan öppna dem.
Det innebär att man måste klä på sig ordentligt, gå ut kylan och skotta bort snön så man först får upp garagedörrarna och sedan skotta uppfarten.

Har det dessutom varit underkylt behöver isen på uppfarten tas bort också. Om man inte varit förutseende att salta kvällen innan behöver man hacka loss isen. En process som jag är mycket bekant med sedan min värnpliktstjänstgöring, ja snöskottning också.
Om man har otur och det är mycket snö och is tar hela proceduren säkert upp mot en timme hårt utomhusarbete före man kan tänka på att köra ut bilen.

Det kan knappast ha varit tanken när man byggde hus med garage under huset på 50-talet. Så man kan sluta sig till att det dels inte snöade på 50-talet och att det heller inte var speciellt kallt. Med andra ord de senaste 60 åren så har vädret stadigt gått mot att bli kallare.
Och med denna logiska slutledning kan man tryggt säga att någon klimatuppvärmning inte äger rum utan tvärtom. Vi behöver för att motverka nedkylningen släppa ut mer växthusgaser så vi inte hamnar i en ny istid.

Bloggar: Climate ScamAlltid röttDiversifierad

SVDSVD DNDNDN

Det här inlägget postades i På spaning efter den tid som flytt. Bokmärk permalänken.

7 svar på Det snöade inte på 50-talet

 1. Morlandascout skriver:

  Jag älskar dina slutsatser Urban. 🙂

  Det kan inte vara så att ditt hus är felkonstruerat från början?

 2. urban skriver:

  Mitt hus? Det finns massor med hus här i Vollsjö som har garaget under huset
  Ja i hela Skåne faktiskt.
  Men jag skulle kanske ha haft rubriken ”Det snöade inte på 50-talet i Skåne”
  för att förtydliga det hela.

  Sedan kan man titta på hur folket här nere kör bil när det är snö och halt. Vilket också det stödjer teorin om att det inte snöade förr här. För hade det gjort det så borde en viss vana med vinterkörning ha lagt sig i generna. 🙂

 3. MrArboc skriver:

  Det typen av garage finns även i Lappland, ofta är dessutom nerfarten så brant att man behöver en SUV för att kunna köra ner utan att bli hängande på underredet….

 4. urban skriver:

  @MrArboc. Ok då kan rubriken med andra ord stå kvar som den gör då. ”Det snöade inte på 50-talet” det snöade inte i Lappland heller på 50-talet.
  Och husen du pratade om är garanterat byggda på 50-talet.
  Tittade på min gata nu. 75% av alla husen har garage i källaren det enda huset som inte har det är byggt på 70-talet. De andra är byggda på 50-talet.

  Vi har inte långa gator i Vollsjö skall jag kanske nämna men de är inte så många heller.

  Nu använder jag förstås inte garaget för jag insåg när jag flyttade hit vad det skulle innebära på vintern.

 5. Nils skriver:

  Konstig , för nere i Skåne var det snörika vintrar på detta femtiotal där jag körde en väghyvel fler vintrar så frågan är var ni befann er då !?.Sedan så kör ju skåningar betydligt bättre bil än 08,or och övriga svenskar som berkar ha klippt ut detta körkort ur en mjälkartong.Där fick du den förklaringen.

 6. urban skriver:

  @Nils. Jaha då började med andra ord det kallare klimatet i slutet av 50-talet då. Vårt hus är visst byggt 1955. Och då stämmer min teori om att vi går mot ett kallare klimat nu.

  Ang Stockholm är det så att det finns inte så många genuina stockholmare där. De flesta är inflyttade, då troligtvis från Skåne vilket förklarar att de kör som krattor däruppe. Å andra sidor flyttar många från Stockholm hit ner till Skåne vilket kan förklara det du tycker att del kör bra här nere. 🙂

 7. Jax skriver:

  Du använder väl saltet till maten väl? Inte strör man väl det på marken?? Det låter väldigt dumt.

Kommentarer är stängda.