Polarforskare har svårt med sanningen

I kölvattnet av beslutet att se till att isbrytaren Oden skall finns tillgänglig i Östersjön för att bryta is, tar polarforskare till i princip rena lögner.

I en debattartikel i DN tar upprörs de över att Sjöfartsverket fattat beslutet att hålla våra nära farvatten fria från is är viktigare än att åka till Antarktis och byta batterier på mätinstrument. En transport som för övrigt redan är ordnad då forskarna som skall ned dit kan lifta med ett sydkoreanskt fartyg.

De ondgör sig över att Oden hyrs ut till Finland istället. Vilket vid första påseendet kan låta lite märkligt. Skulle vi hyra ut Oden till Finland och inte kunna använda henne själva blir en rätt så naturlig tolkning på deras påstående.
Men inte är det så heller. Utan tar man sig tiden att läsa på Sjöfartsverkets hemsida så framgår det att Oden skall hjälpa till med isbrytning i finska farvatten när det behövs där. Ersättning skall avräknas efter hur mycket Oden har hjälpt till på den finska sidan.

Nu är det här inte speciellt konstigt när man tänker efter. Sverige och Finland ligger vid Östersjön och en del farleder är av naturliga skäl gemensamma mellan våra länder. Det går väl t.o.m. en del trafik mellan oss, kan tänka. Så vi har ett gemensamt intresse att hålla farleden i Östersjön fri från is.

Man kan ställa sig frågan om forskarnas faktakontroll inte är bättre än så här, är det noga lika bra att batterierna tar slut där nere för dem i Antarktis.

Det här inlägget postades i Klimathotet. Bokmärk permalänken.