Kataloger

Haléns, Ellos, Curt Ohlson i Insjön är några av de mer kända katalogerna som landat i brevlådan hos många hem. Telefonkatalogen är klassikern, utgiven med start 1889. Finns eller snarare fanns i varje hem under lång tid. En katalog med namn och telefonnummer endast. Inga annonser, ingen reklam eller annat ovidkommande.
Det som stod i slutet i telefonkatalogen under rubriken ”Om kriget kommer” var i allra högsta grad aktuellt, i den verklighet vi som växte upp på 60-70-talet levde under. Inte öppet men det fanns med någonstans i bakhuvudet. Den där mörka skuggan av den totala katastrofen som lurade.

Nu har katalogerna ändrat skepnad. Borta är råden hur man skall skydda sig vid en kärnvapenexplosion, borta är telefonkatalogerna som fanns i trappuppgången för avhämtning av hyresgästerna på kvällen. Snart försvinner också de som dimper ned i brevlådan.
Eller borta och borta, de har bra flyttat. En flytt ut till Internet.
Nu samlas all den information som tidigare trycktes på papper i digitalform som ettor och nollor.
Telefonkatalogen är utflyttad och finns numera med sökmöjligheter utöver det vanliga.
Kataloger som innehåller länkar till en det ena och andra finns det en uppsjö av. Den största och äldsta är nog dmoz.
Inte fullt så stora men likväl intressanta länkkataloger och med framtiden för sig är exempelvis Taggar, Favoritlänkar och Surfguiden, den sistnämnda kanske mer en bokmärkessida förvisso.
Tina Ponting driver en hel del kataloger hennes engagemang för sina kataloger är väl känt. Mindre känt är nog att hon driver en utmärkt portal för sin hembygd Ottsjö.

Det här inlägget postades i Internet. Bokmärk permalänken.

2 svar på Kataloger

  1. Hans skriver:

    Och så hade vi instruktionerna på två helsidor för hur man bildade partisanförband vid invasion, och vilka rättigheter och skyldigheter som gällde för det.

  2. gester skriver:

    Jo och sedan att allt tal om vi har gett upp är felaktigt. Kallades inte partisandelen för Det fria kriget eller någon sådant?

    Måste försöka leta upp en gammal katalog.

Kommentarer är stängda.