Vård i sina egna länder

Jonna Sima skriver på en ledarspalt i AB att tiggare från andra EU-länder som vistas i Sverige inte har rätt till sjukvård här.
Och menar att det borde de ha, oklart dock om det skall subventioneras fullt ut av oss skattebetalare eller om de skall få en reducerad avgift.
Dock med tanke på att hon jämför med att de papperslösa har rätt till sjukvård så bör det vara kraftigt subventionerat med skattepengar.

Resonemanget är mycket märkligt. Inte bara ur den synvinkeln att svensk sjukvård befinner sig i princip fritt fall och saknar förmåga att ta hand om landets egna medborgare ordentligt.
Utan att vi pratar om medborgare i andra EU-länder.
Sverige har inget ansvar för dem och skall heller inte ta det ansvaret såvida det inte gäller rena olyckor som de kan råka ut för.
Deras hemländer är de enda ansvariga för sjukvården.

Tittar man på vad som krävs för att bli medlem i EU så är bland annat ett rättsamhälle, respektera mänskliga rättigheter några av kraven. Länk.
Rumänien och Bulgarien vars tiggare hon ömmar för är medlemmar i EU. Med andra ord länder som garanterar sina medborgare rättigheter som exempelvis sjukvård.
Det var ju ett av kraven för att bli med i EU.

Så naturligtvis fyller dessa två länder kraven annars hade de inte fått bli medlemmar.
Om det nu mot förmodan inte skulle stämma så skulle de inte ha fått blivit med i EU alternativt kastats ut per omgående.

Vi i Sverige har inte och skall inte ansvara för att sörja för att andra EU-länders medborgare skall få sjukvård.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.