Uppåt eller nedåt

Är konjunkturen på väg ned eller upp. Och om den är på väg ned. Hur mycket i så fall?
Nu har jag upplevt en del svackor genom årens lopp i konjunkturer skriver lite om det här SEO-SEM även Dan och Simon har en del reflektioner om det.
Så det är ingen ko på isen om man tar det på rätt sätt. Driva eget har en del tips hur företag skall hantera det på också.

Men kommer ihåg strax före en svacka, den som inträffade i samband med bankkrisen där i början på 90-talet.
Då arbetade jag i kontorsmaskinsbranschen. Vi var ständigt uppvaktade av finansbolag som ville att jag och mina säljare skulle sälja allt på leasingkontrakt istället för på faktura till våra kunder.
Och det fanns ju egentligen inget att invända emot då månadskostnaden för kunderna såg rätt så låg ut. Speciellt om man tecknade avtalet på fyra eller fem år.
En månadskostnad på en tusenlapp verkar ju bättre än att behöva ta en faktura på 50.000 direkt. Att det fanns ett restvärde som skulle lösas efter dem fem år var det inte många som tänkte på, då. Men å andra sidan infann sig inte heller då bubblan sprack.

Lite lustigt var det dock när de nya företagare kom i spritt nya leasningbilar och ville lease maskinutrustning.
De behövde ju kreditkollas av finansbolaget och eftersom många företag var nystartade tog de en kreditupplysning på de bakom företaget.

Påfallande många hade någon form av anmärkning på sig och då blev det direkt nobben till att teckna ett leasingkontrakt…om summan var på 5 – 10 tusen vill säga.
När man fick nej på en större affär ringde man upp till finansbolaget och sa:
”Ja men det här gäller en affär på över hundratusen”
Då blev de beviljade kredit trots betalningsanmärkningar för det var så mycket pengar det gällde och ett fett kontrakt både för oss säljare och för finansbolaget.

Behöver väl knappast säga att finansbolaget inte överlevde bankkrisen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Allmänt. Bokmärk permalänken.