Livstid borde vara livstid

Det här med livstidsstraff för brott är mer eller mindre ett skämt i vårt rättsväsende. Ingen som döms till livstid sitter i praktiken av det straffet.
Straffet är mer ett sätt att slå blå dunster i ögonen hos oss medborgare att staten ser särskilt allvarligt på en del brott.
Sedan när det förflutit en del tid så släpps de ut igen.
Vilket skett i detta fall.

Man dömd 1993 till livstids fängelse för mord är nu misstänkt för en grov våldtäkt av en 12-årig flicka.
Visst bara misstänkt så han kan vara oskyldig. Men det är inte hela saken i detta fall.
Under fängelsetiden gjorde han sig skyldig till misskötsamhet, inte en gång, inte två gånger, utan 61 gånger.
Trots detta omvandlas domen till ett tidsbestämt straff och han släpps dessutom ut i förtid.
Och inte nog med det före han häktades för våldtäkten så åtalades han för narkotikabrott när han hade släppts.

Men man upphör aldrig att förbluffas över rättssamhället. Mordet på läraren tidigare ansågs ha ett straffvärde av sex år i fängelse. Vilket får betraktas som ett rent skämt.

Människoliv anses enligt rättsmyndigheterna ha ett ringa värde kan man konstatera.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

6 svar på Livstid borde vara livstid

 1. OntiArmen skriver:

  Det vore intressant att höra hur du ser på t.ex. Annika Östbergs historia. Kom hon för lätt undan eller är det rätt det som skett? Inte för att det har speciellt mycket att göra med det du skrev ovan, ty i det håller jag med dig, men det skulle ändå vara intressant höra din åsikt om just Annika Östberg.

 2. urban skriver:

  Eftersom hon inte dömdes till livstid utan till 25 år till livstid och satt 28 år ligger det inom det utdömda straffets längd.
  Annars har jag haft de här synpunkterna på glorifieringen av henne som mördare http://www.gester.se/allmant/fangarnas-kor/
  Och jag håller med om kritiken som framförs här http://sv.wikipedia.org/wiki/Annika_%C3%96stberg#Kritik_mot_mediebevakningen_i_Sverige

 3. Mickey J Barczyk skriver:

  Fan alltså, folk är ju arbetslösa längre än dem som sitter i finkan för mord. Sjukt. Har aldrig förstått varför samhället accepterar så låga straff för mord och ”inblandning” i mord.

 4. urban skriver:

  @Mickey Jo om man nu inte tänker tillämpa livstidsstraff kan man lika bra avskaffa det helt. Bara spel för gallerierna nu.
  Och så borde man redovisa strafftiden också i samband med domen.
  I fallet med han som mördade läraren så pratar vi om sex år i fängelse ingenting annat.
  Fallet med den misstänkta för våldtäkt visar att alla släpps ut efter 2/3 av strafftiden oavsett hur de beter sig i fängelset.

  Ett undantag finns och det är denna person http://sv.wikipedia.org/wiki/Leif_Axmyr han har suttit inne i sedan 1982, fast han mördade sonen till en som blev minister sedan så de är väl lite skillnad då.

 5. OntiArmen skriver:

  Men om hon nu satt 28 år i fängelse som straff, är det straff nog eller skall hon fortsätta behandlas som pestsmittad livet ut ute i frihet även när straffet är avtjänat?

 6. urban skriver:

  Behandlas som pestsmittad, vad pratar du om?
  Men den känns lite onödigt att bjuda in henne till något av de mest prestigefyllda uppdragen som SR har. Sommarpratare, det som t.o.m. folk på semester utomlands vill lyssna på.
  Är ju att ge en morddömd en form av hjältegloria. Vore mer lämpligt att bjuda in någon som fått en anhörig mördad istället. Så vi kan få höra det andra perspektivet på ett mord.

  Får vi om 10-15 år när Engla-mördaren har släppts höra honom som sommarpratare?

Kommentarer är stängda.