Låna inte ut något

Nu för det väl ändå räcka med att låna ut saker till andra. Vi har redan lånat ut de sista delarna av vårt försvar till USA i Afghanistan sedan har vi delar av flotten och kustbevakningen i Somalia.

Nu är det tydligen på gång att vi skall låna ut våra fartyg för oljebekämpning till oljeläckan i Mexikanska Golfen.
Vi har precis köpt fartyg för över 1 miljard kronor som är specialbyggda för att bekämpa oljeutsläpp. Vi kan väl utgå ifrån att de är till för att bekämpa oljeutsläpp i vårt närområde inte att de skall vara någon allmän egendom för länder som inte haft vett att skaffa tillräckliga resurser själva.

Men visst låna ut dem bara, händer det något i våra vatten så får vi väl ta upp det när vi får tillbaka fartygen.

Uppdaterat: Åsa tycker tydligen att vi gärna skall släppa på vår egen beredskap.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.

9 svar på Låna inte ut något

 1. Erik skriver:

  Eller så tänker man såhär:

  Istället för att massa resurser runt om i världen ska stå outnyttjade medans mexikanska golfen förstörs så kan vi skicka våra kombinationsfartyg dit för att hjälpa till. I gengäld hjälper USA och omvärlden oss när eller om katastrofen når våra farvatten?

  Visst skulle alla länder kunna skaffa resurser att hantera de allra värsta katastroferna. Men det vore nog en omöjlighet. Jag tycker istället vi ska se det bra i att länder hjälper varandra. Det måste väl ändå vara effekten som är det viktiga?

 2. urban skriver:

  @Erik. Och så tänker man så här. Om vi släpper iväg de bästa resurserna vi har för att bekämpa ett oljeutsläpp i vårt närområde och det inträffar ett oljeutsläpp här. Så skall vi känna oss nöjda med det eftersom vi hjälpt ett annat land.
  Och det under tiden som oljan spolas upp på våra egna kuster, förstör livet i Östersjön osv?

  Vi har skaffat tre specialbyggda fartyg för att ha en överkapacitet om det händer något. De kommer förhoppningsvis inte behöva användas ofta, helst inte alls, men vi har skaffat oss en marginal om det händer. Den marginalen tycker du att vi skall ta bort ifrån oss bara därför att ett annat land struntat i att vara förutseende?

  Med andra ord lathet, snålhet, och kortsiktighet tycker du skall belönas på bekostnad av de som tänker framåt?

 3. Erik skriver:

  Jag tror vi har satt fingret på den avgörande punkten: Antingen hjälper vi nu med risk att ”de inte lär sig en läxa” eller så får de stå sitt kast. Problemet är ju i princip detsamma som finanskrisen när det gäller frågan huruvida man ska rädda bankerna eller ej: antingen gör man inget och en katastrof sker, eller så gör man något med risk för att situationen återupprepar sig. Vilket val man gör i den här situationen är helt upp till ens värderingar. Personligen skulle jag ha svårt att bara se på när mexikanska golfen förstörs bara för att kunna säga ”vad var det jag sade”.

  Dessutom så finns det otaliga situationer som skulle kunna uppstå då vi behöver omvärldens hjälp. En sådan förmåga är ju tex. sjöräddning. Tänk om Danmark vid Estoniakatastrofen hade undlåtit att skicka räddningshelikoptrar med motiveringen att ”ni får skylla er själva”.

  Som sagt, finns väl inget rätt eller fel, utan det är helt upp till ens värderingar. Jag anser dock att vi bör hjälpa till, både för att rädda miljön, men även för att själva bli hjälpta om det behövs.

 4. urban skriver:

  @Erik. Din jämförelse om Estonia är helt orelevant. Så försök inte plocka billiga poäng. Du vet precis vad som gäller när det gäller närområdet och hjälpa till.
  Vi pratar här om en gångtid på 2 till 3 veckor för fartygen före de är framme. Och då naturligtvis lika lång tid tillbaka.
  Men visst ett kan vi kanske släppa. Men du vill väl att vi skickar över allt dit som vi överhuvudtaget har.
  Skit i vad som händer i vårt område under tiden, det kan vi ta rätt på sedan.

  Och det skall vi göra till ett land som lägger ut några 100 miljarder dollar per år för kriget i Irak.
  Men du Erik oroa dig inte Tolgfors kommer skicka dit allt vi har utan att kräva ersättningen för det. Vi kommer nog till och med betala för att göra det.
  Så du kommer få precis som du vill.

 5. Lustigt det där med solidaritet. Vänstern brukar skräna om solidaritet, men den är uppenbarligen enkelriktad. Den ska bara gälla när de själva står på mottagarsidan. Ve den som suklle våga tänka sig få någon hjälp av dem.

  Som sagt, inför 6 timmars arbetsdag, lägg armarna i kors och låt världens fattiga och utsatta klara sig bäst de kan.

  Byt ut ”S” som i solidaritet, till ”S” som i själviskhet. Vet inget sniknare än en vänster som kommit över lite egna pengar.

 6. urban skriver:

  @Åsa. Jaha det kan nog vänstern göra. Inte för att jag förstår vad det har med det här att göra. Jag har inte sett att vänstern uttalat sig om det hela än.

 7. Anders skriver:

  Nä det är bra Urban. Låt oss strunta i miljökatastrofer i resten av världen. Det rör ju inte oss. Lika lite som Tjernobyl berörde oss. Eller?

  PS: Om du inte förstod ironin med Tjernobyl. Ekosystem hänger ihop. En jättelik miljökatastrof i mexikanska gulfen kan faktiskt i förlängningen på olika sätt även påverka Nordeuropa.

 8. urban skriver:

  @Anders. Tjernobyl känner jag mycket väl konsekvenserna av. Mer än vad du tror. Inga Lill, min fru, arbetade med mätning av beguerelhalter, själv hoppade jag in i bland och ringde upp och rapporterade halterna.
  Men det var som sagt någonting helt annorlunda mot nu.

  Här pratar vi om att släppa delar eller om det vill sig illa hela hela vårt eget skydd mot ett oljeutsläpp. Och det under ett antal månader.
  Att sänka den egna garden på det sättet är vansinnigt.
  En oljeolycka i Östersjön kommer slå mycket hårdare mot näromgivningen än vad den i Mexikanska Golfen kommer göra.

  Men det verkar vara helt ok för dig och andra att negligera vårt eget skydd.

 9. Daniel.K skriver:

  Svenska skattepengar som läggs ut för att BP har lyckats med århundradets spill … Nej tack!

  Detta ska givetvis Brittish Petrolium och eventuellt Jänkarna själva betala för.. Offshore lagarna i USA är urvattnade av reformer (liberala sådana?) och tillåter på detta sätt helt oansvariga borrningar.

  Men vi kan väl skicka notan till Alliansen, så kan dom dra av den på sin valbudget. Det har dom säkert råd med.

  Lätt att vara givmild med andras pengar, Åsa – Liberal.

Kommentarer är stängda.