IT-Verket – domänskojare

Så var det dags nu igen. Ett ”nytt” bolag som lurar företagare att köpa domännamn för dyra pengar. IT-verket heter företaget i det här fallet, finns redan med i IIS-lista över företag som använder oseriösa metoder. De platsar i samma gäng som Domänregistreringar Europa, Webadministratorn, System Solutions de har dessutom redan lyckats komma upp på Svensk Handels varningslista. För att undvika sammanblandning med namn så är skojarföretagets hemsidesadress www.itverket.se.

Affärskonceptet hos dessa bolag är enkel och tydligen lönande. De ringer upp till företag och talar om att de har en annan kund som vill köpa företagets domännamn under olika toppdomäner som org, net, com, etc, i de fall företaget inte har dem själv vill säga. Detta till ett pris av 1.900:- per styck, vilket är om man uttrycker det lite milt något över det riktiga priset. Dessutom är de kvicka på att få iväg en faktura på synnerligen lösa grunder och hota med rättsprocess om den inte betalas.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

Allmänt. Bokmärk permalänken.

29 svar på IT-Verket – domänskojare

 1. Bengt Hallberg skriver:

  Hej folks,

  jag blev precis uppringd av en dam från IT-Verket som verkade angelägen att vi skulle regga en av våra sajter på .eu, .org och .info
  Hon ville ha 1 900 kr per domän och hade, som hon sa, nästan den som ville ha domänerna i andra luren… Som tur är funkade Google även denna gång och det stod klart att detta ”företag” inte var helt ”rumsrent” om man uttrycker sej milt…

 2. Pingback: Gester…med ord » Blog Archive » IT Verket domänskojare

 3. gester skriver:

  Som det heter ”På Internet kan alla höra dig viska”.
  Bra att du inte gick på det, de där bolagen är ett otyg.

 4. Göran Forsberg skriver:

  Jodå, jag blev också uppringd av en Veronica från IT-verket. Hon ville ha 1900:-/st för fyra domännamn med mitt firmanamn, som ”någon annan” annars skulle registrera. Kan man aldrig slippa dessa skojare…? Och hur får man tag i personal som frivilligt jobbar med dessa metoder?

  Edit: Strök efternamnet på Veronica då vi inte skall peka ut enskilda personer./Gester

 5. gester skriver:

  Personal är inget problem. Det rör sig i allmänhet om arbetslösa ungdomar som inte kommit in i arbetslivet och inte har a-kassa utan är hänvisade till socialbidrag eller tvingas leva på sina föräldrar. Att de då tar chansen att få, som det ser ut ett riktigt arbete, är förklarligt. Även om lönen med stor sannolikhet är till 100% provisionsbaserad så ser de det som en liten möjlighet att kunna försörja sig själva. Men personalomsättningen brukar på den typen av företag vara mycket hög.

 6. domän killen skriver:

  Ja det där IT verket är några riktiga bovar. Vi var tvunga att lämna in en polisanmälan för deras metoder är helt åt fanders. En ”chef” på IT verket ringde upp oss och sa att vi skulle betala fakturan som de skickat. Vi hade inte kommit överrens om något utan skulle se på deras erbjudande. ”chefen” hotade oss med stämning om vi inte betalade och han var rätt hotfull i orden typ vi ses i rätten. Vidare så sa de att de spelat in tidigare samtal och hade sitt på de torra. Att spela in samtal som han sa att det gjorde strider mot PUL och då är det vi som ska anmäla IT Verket. Det är förbjudet att spela in samtal utan samtycke från motparten. Gör en polisanmälan så slipper ni ha med dem att göra efteråt. STÅ PÅ ER

 7. Pingback: Gester…med ord » Blog Archive » IT verket uppmärksammas av fler än Gester, IIS och Svensk Handel

 8. Hej!

  IT-verket kör även med en annan lögn, som gäller se-domäner, och alltså inte bara .com, .net och .org:

  Den här gången ringde de oss och sade att de företräder en myndighet och att de ville göra oss uppmärksamma på att någon försökte komma åt vår webbplats sre.se.

  Vi fick nog och lade på luren!

 9. Katarina skriver:

  Inom loppet av en månad har vi blivit uppringda av It-verket, som påstår att en annan kund ”strax före lunch” vill registrera vårt domännamn .org, biz, eu etc. etc. två gånger. Första gånger skickades en räkning, trots att vi inte beställt något. Den vägrade vi såklart betala och skickade omedelbart tillbaka den med förklaring att vi INTE accepterar fakturan. Obs att man skickar både till It verket OCH till den faktureringsfirma som står med mycket liten stil på fakturan! I går var det dags igen, den här gången hette tjejen Natalie, förra gången Veronica. Återigen var det någon som ville registrera vårt domännamn. När jag upplyste att det var konstigt, för det hände för en månad sedan och domännamnen måste ju var upptagna nu då, sa hon att ”ja, NU är det i alla fall någon som vill registrera” och så hänvisar hon till ”statliga it-verket” (vad är det?) som uppmanat dem att uppmärksamma oss. Avsluta samtalet fortast möjligt, tro inte på dem! 1.900 plus moms ska de ha för varje registrering – det är ju löjligt, när man kan registrera för undr hundralappen.

 10. Malin Davidsson skriver:

  Otroligt bra att DENNA hemsidas varning finns med! Jag har suttit hela förmiddagen o haft ångest för att en kvinna från it-verket ringde upp mej o berättade att en person ville köpa vårt domännamn med annan avslutning… Va befriande att läsa detta! TACK! Nu kan jag slappna av o skoja lite tillbaks till dem istället! //Malin i Malmö

 11. Tommy Andersson skriver:

  Samma sak här. Blev uppringd på mitt företag och ”Jessica” påstod att en privatperson försökte registrera .eu .nu .org och .info från mitt företag (som jag inte blandar in här).
  Kollade upp Itverket hos Bolagsverket. Det finns två oavslutade ärenden som Bolagsverket har mot det s k ”Itverket”. Dessutom har dom ingen auktoriserad revisor och en av ägarna är utlandsbosatt…
  Behöver man säga mer?

  /Tommy

 12. Birgitta Jonsson skriver:

  Vi har råkat ut för samma sak, en Jessica ringde upp och sa att någon privat person försöker registrera vårt domännamn med nu. org. Tydligen är detta en stor bluff som man skall akta sig för.

 13. Assar skriver:

  IT-verket har varit igång och börjat lura oss nu också.. en Lena ringde och försökte stressa upp genom att hota att en annan klient vill köpa vårt domännamn…

  Tyvärr svarade vår telefonist inte tillräckligt hårt vilket ger mig som IT-tekniker en hel massa efterarbete…suck..

  IT-verket är ett par sanslösa idioter. Tragiskt bara att dom fortsätter så länge folk låter sig bli lurade…

 14. Anders skriver:

  En privatperson hade tydligen varit ”väldigt nära” att regga domännamn liknande mitt företag. Jag gick på det, mot att få veta vem privatpersonen var. Fakturan har kommit men jag har inte fått veta vem privatpersonen verkligen var än. Jag tänker inte betala!

 15. Ingemar Lindblad skriver:

  Jag blev idag uppringd av ”It-verket” som uppgav att de var en statligt organ för att skydda företag och företags domännamn för att bli uppköpta.
  Personen på ”it-verket hette Jessika Lind och var enligt henne nyanställd och var oerfaren på sitt ”arbete”. Okunnig som jag är på detta område inom it så ifrågasatte jag det hela men blev informerad om att mitt domännamn ej var skyddat och att det fanns företag/personer som ville köpa vårt domännamn och även vår företagsnamn på internet. För att inte bli förväxlad med annan verksamhet kunde vi skydda vårt namn och spärra 9 domännamn med samma namn men med olika, typ: se, no, com osv. Vår leverantör av vår hemsida har jag kontaktat och de kommer att hjälpa oss samt att vi kommer att omgående göra en polisanmälan mot ”It-verket”. Fruktansvärt att vi människor beter oss på detta sätt mot varandra.. Hur kan bolagsverket och andra myndigheter överhuvettaget befatta sig med bedragare av detta slag, det är ofattbart ! Vi företagare har väl nog med att sköta våra åtaganden gentemot staten osv. för att inte bli avstängda från systemet om vi missköter oss. Agera! Och framförallt betala inte utan bestrid !!!! Jag funderar, kan man skicka en faktura till deras företag och begära dom i KK ? Men som alltid så lönar det sig nog att vara seriös och lita på att systemet hjälper Dig på något sätt så att sådana här ”utpressningsföretag” inte kan agera och verka bland oss seriösa människor och företag.

 16. EwaMaria skriver:

  Blev idag uppringd av en Jessica Lind på IT-verket som sa att en privatperson i Göteborg var ute efter mitt domännamn. Han ville registrera sitt bolag som hette som mitt och boka mitt namn.eu, .org etc.
  Klockan var 15.50 då hon ringde och hon skulle gå hem kl.16. Kunden ville ha ett besked idag. Hon sa att det lät som en oseriös kund och att det kunde få konsekvenser för sökningarna till min hemsida.
  Jag sa att jag omöjligt kan fatta ett så snabbt beslut som handlade om så pass mycket pengar som 1900kr + moms. Hon skulle återkomma i morgon bitti.
  Jag ringde mitt webhotel där jag betalar för mitt domännamn. De sa att det var
  lurendrejeri och att jag inte skulle nappa. Du har ju redan din domän!!!
  Såna här företag växer tydligen upp som svampar, försvinner och startar om igen.

 17. Harald skriver:

  Samma sak som alla beskrivit har även hänt flera medarbetare på mitt bolag, vid minst tre tillfällen, kanske pga vi bytt företagsnamn.
  Både ”Lena” och ”Veronica” har varit i farten. När jag nu senast meddelade en av dem att jag/vi inte trodde på deras vals och att jag hade googlat och även kollat Svensk Handels svarta lista, så KLICK – fick jag luren i örat.

  Så det goda rådet är: Köp ALDRIG något direkt per telefon, särskilt inte domännamn. Risken att det skulle vara sant att någon annan jagar något närliggande namn som ditt är mycket mycket liten jämfört med risken att det är rent skojeri.

  Du kan ju alltid kolla med ditt ordinarie domänföretag eller någon av återförsäljarna på IIS lista.

 18. gester skriver:

  Jo det företaget är ett otyg. Men det är å andra sidan därför jag skrivet om dem samt sett till att bloggposten ligger högt upp i Google när man söker på deras namn i lite olika kombinationer. Den uppmärksamma kanske har noterat att mitt yrke är sökmotoroptimerare.

 19. Johan skriver:

  Nu heter företaget Internetregistreringar Norden och kör med samma taktik. Jag har åkt dit på detta idag och beställde en com och net adress för 1200kr/st. Jag trodde att det var ett seriöst företag som skulle varna mig och gick på det. Jag ser att min adress inte är registrerad på mig heller utan på säljaren som ringde mig så om jag betalar dom så äger dom adressen ändå.

 20. Johan Ejermark skriver:

  Har också blivit drabbad av It-verket. Fick det här fina röstmeddelandet från dom http://youtube.com/watch?v=PFXKQNi0O04

 21. gester skriver:

  Det var en intressant variant, att försöka lura folk genom att prata in på deras telefonsvarare.
  Men de kämpar på friskt märker jag. Är uppenbarligen en mycket lönsam affärside de har.

 22. Ursula skriver:

  Domän killen: Det ÄR tillåtet att banda ett samtal om EN av parterna vet att det bandas! Och det gör ju du, om du bandar ditt samtal med någon annan… 😉
  Detta fick jag veta under min journalistutbildning – och tänk på alla samtal som Uppdrag granskning, Kalla fakta och radions samhällsprogram bandar, och sedan sänder.

  Det är ju för j-kligt att det ska vara så svårt att stoppa lurendrejar-företag! Men de som jobbar där är kanske f d arbetslösa, som tvingats av AF att ta jobben för att inte bli avstängda från A-kassan. Men de kan väl knappast må bra inombords, efter en dag på det jobbet…

 23. Konsekvent skriver:

  It-verket har förmodligen fler bolag f”i”nns flera sätt att sätta press på dem, ta reda på vilka som hyr ut till dem, överös fastighetsägaren med mail och telefonsamtal ta reda på ägare och styrelse, tydligen så lämmnade revisorn direkt då han fick reda på vilka rötägg det är be dagen industri ta upp problemet interdomain registreringar
  ring företaget i tid och otid och klaga desto fler som ringer desto mer får dom att göra.

  om man tar reda på vilka som äger it-verket så får man säkert fram hela bilden

  nya tidens annonsskojeri

 24. Jan skriver:

  Så er It-verket også kommet til Danmark de har ringet til os i dag…

 25. Dom ringde upp mig när jag var på en mässa utomlands och sa att någon hade sökt domännamnen org och net. När jag frågade vilket företag det var så handlade det om ett företag i finland med samma namn som vårat. Jag kollade upp detta då vi har vårt namn patent skyddat och inget företag fanns i finland. Vi är ju dessutom registrerade i Finland så jag blev misstänksam och det verkar som dom inte har så mycket koll.

  Jag bad om ett mail och bad dom återkomma. Nu ringer dom och säger att fakturan är obetald och säger att man hade en ångerrätt på 14 dagar. Dom har sänkt fakturan med 50% och verkar desperata. Vi tänker inte betala in detta och tackar för att detta forum finns här.

  Att dom sen säljer domän registeringar på sin egen hemsida för tex org för 59 kr och sedan skickar en faktura på 900kr på samma domän är bara det ett skämt.

 26. Valier skriver:

  Japp, exakt samma sak hände oss idag.

  Jag kollade dem precis när jag lade på luren, så jag hann aldrig bli rolig i telefon.

  Hoppas ingen faktura kommer.

 27. gester skriver:

  Oj håller de fortfarande på under samma namn?
  Nya namn på Svensk Handels lista inom detta område med domäner är:
  IT Registreringar Sverige
  Internetregistreringar Norden
  Domänregistreringar Europa
  Men som sagt domännamn kan registeras för en mycket låg kostnad
  hos Oderland, Loopia, Binero för att bara nämna några.
  Ja eller snarare det är billigare att köpa dem hos vilket seriöst webbhotell som helst.

  Behöver ni sedan ha sidan sökmotoroptimerad är det bara att maila gester @ gester .se eller besöka http://www.urbalill.se
  Liten egen reklam där men hittar ni hit när ni söker på it verket så…
  OBS det är ingen kund till mig itverket 🙂

 28. Göran skriver:

  Skojarna bakom IT Verket m.m heter (xxxxx) och (xxxxxx), kommer från Stockholm och allt står om de på Google. Deras verksamhet omsätter hundatals miljoner kronor varje år, skattebrott?

  Redigerat av Gester. Anledning: personnamn som jag inte kan verifiera att de är korrekta redigeras bort.

 29. Petter skriver:

  Jag såg deras namn och googlade innan de togs bort här, allt verkar stämma de gör uttalande i media för företagen, står i vissa företag själva! De borde hängas ut!

  Trodde inte att Gester…med ord skulle skydda dessa män! Svagt!!!

  Stoppa fusket.

Kommentarer är stängda.