HEDERSMORD I MALMÖ?

Ytterligare ett så kallat ”hedersmord” har tydligen begåtts. Ett vämjeligt ord, som jag mår illa av att skriva. För inget mord begås med heder.

En 16-årig flicka kastades ut från sin familjs bostad på fjärde våningen i ett hus på Hermodsdal i Malmö. Hon hamnade i en källarnedgång och döden var ögonblicklig.

Nu är hennes tre år äldre bror anhållen för mord alternativt dråp och en äldre släkting, kan det månne vara hennes far? Förhören försvårades tydligen eftersom tolkhjälp erfordrades.

Vad kan den unga flickan ha gjort för att uppväcka denna ilska i familjen? Kan hon ha blivit förälskad i en svensk pojke? Eller hade hennes föräldrar lovat bort henne som hustru till en man i det gamla hemlandet? Och hon vägrade. Jag vet inte, jag bara spekulerar.

–    Men en sak vet jag och det är att vi har många invandrare med akademisk bakgrund från sina hemländer. Läkare, tandläkare, lärare, ingenjörer, arkitekter osv. Som idag jobbar med toalettstädning, som taxichaufförer, städare på sjukhus, diskare i restauranger osv. –

Vi pratar jämt och ständigt här i landet om att spara resurser och att skapa resurser.

Vore det inte samhällsnyttigt om dessa sedan tidigare högutbildade människor dels fick hjälp att kunna fungera i sina gamla yrken och dessutom kunde lära sina mindre belästa landsmän det nya språket tillsammans med att ge insikt i svenska lagar och förordningar?

Vi talar mycket om olika kulturer och religioner – att alla individer ska få ta plats. – Men mig veterligen finns det ingen kultur eller religion, som förespråkar mord. Däremot finns vissa lagar eller sedvänjor mer eller mindre stadfästa inom vissa regioner på vårt jordklot.

Vissa lejonhannar och vissa aparters hannar utgör en fara för sin egen avkomma, har jag läst, och det för att honan ska bli brunstig igen. Men dom har å andra sidan aldrig åtnjutit någon utbildning. Där har enbart driften fått råda.

–    Tänk om någon klok och kunnig människa här i landet, någon med makt och position ville skissera på ett mönster för assimilering. Ett mönster, som ger både den invandrade och den svenska analfabeten läsförmåga och den utbildade att nyttja sin. –

Inga Lill

SVDSydsvenskan

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.