Gröna fältets schack

Är tydligen en benämning på spelet fotboll enligt svensk fotboll. Ett litet märkligt namn för ett spel som består av något dussin spelare som sysslar med att få över en boll till den motsatta sidan och där in i ett mål.
När det lyckas så kastar sig en hel hop svettiga män över den som lyckades fösa in bollen på rätt ställe. Sedan på kvällen går de och super skallen av sig.
Jag ser få likheter med schack.

Spelplanen i schack är inte grön. Endast en pjäs/spelare rör sig per omgång. Jämför det med fotboll där det rör sig nästan två dussin personer hela tiden. En del mer och en del mindre förvisso. Men de rör sig hela tiden lik förbaskat.
Taktiken verkar i fotboll inte vara speciellt avancerad utan där gäller att det att till varje pris få in bollen i motståndarens mål. Där kan man använda, huvud, mage, fötter och händer ibland. Allt enligt principen går det så går det. Det är tillåtet att bruka en viss mängd våld mot sina motspelare för att uppnå sitt mål.
Spelarna verkar sakna förmåga att veta ur spelet skall spelas då det krävs domare för att reda ut det hela ständigt och jämt.
Dessutom lär det väl knappt finnas en enda fotbollsspelare som ens kan stava till ordet schack

Några likheter finns dock. Det röda kortet i fotboll kan man säga har en viss likhet med schack. Den som drar på sig flest röda kort förlorar i allmänhet. Om man nu inte lyckas vinna med hjälp av skolmatt.

Mitt eget intresse för fotboll inskränker sig till att ha varit med klasslaget när jag gick på Carlforska skolan. Vi fick nämligen ihop två lag i min klass. Det ena laget vann skolturneringen och det andra kom inte fullt så bra till om man inte vända på resultatlistan, då låg det bäst till. Min insats vara att jag stod som målvakt i ett av lagen.
Annars så brukade jag och några till ta lite ledigt från gymnastiken för att istället spela på en grön duk. Fler bollar, lugnare tempo är det definitivt med ett biljardbord som plan.

Det här inlägget postades i Allmänt. Bokmärk permalänken.