Vem skall sälja det då?

Ledande centerpartister, nåja några centerpartister uttalar sig till förmån för en legalisering av cannabis. Finns inte så många centerpartister så alla som är medlemmar kan nog anses vara ledande.
Ett av de bärande argumenten för legalisering är att nikotin och alkohol skulle vara klassade som farligare droger.
Nu det förstås snarare ett argument mot alkohol och nikotin inte för cannabis. Men om vi nu bortser från det trivialiteten och tänker oss att vi tillåter cannabis.

Vem skall sälja knarket?
Vid ett totalt frisläppande undrar man vem som skall sköta försäljning och distribution av det hela.
Nu är hela hanteringen privatiserad från början kan man säga. Vilket innebär att kvaliteten, priser kan vara högst skiftande. Det finns också uppenbara risker att det förekommer rena lurendrejare i branschen.
Så kan man naturligtvis inte ha det vid ett frisläpande. Utan det krävs någon form av auktorisation av langarna framöver. Om de skall arbete som egna företagare som de gör nu krävs till och börja med F-skattsedel.
Frågan är om de inte också behöver ha godkända kassaregister. Eller de måste i alla fall lämna kvitton med moms vid varje transaktion.
Då det rör sig om drogförsäljning likt cigaretter och alkohol behövs också en åldersgräns för de som skall köpa sättas upp.
Det innebär att langare som bryter mot åldersgränsen också skall kunna bli av med tillståndet att sälja. För det krävs en noggrann kontroll och registrering av samtliga langare. Vilket innebär att de inte kan vara helt ambulerande utan måste finns på i förväg uppgjorda platser.

Distributionen intill landet behöver även den ske på ett lagligt sätt. Då cannabis är förbjudet i en del länder är det säkraste att flyga in det direkt från produktionsorterna. Vilket innebär att miljöbelastningen ökar.
Sedan uppstår ett litet problem med att köpa in råvaran utomlands. Även den transaktionen måste ske lagligt så att inga svarta pengar utväxlas med producenterna.

Men jag förmodar att haschtomtarna i Centerpartiet har tänkt på de här aspekterna också och ser fram mot ett konkret förslag.

Andra som kommenterar är – Haschtomte sedan mer sansade som: BlåeldRädda Sverige.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

11 svar på Vem skall sälja det då?

Kommentarer inaktiverade.