Service på pelletspanna

Ja service var väl kanske att ta i. Men ett försök till en del råd om vår pelletspanna/brännare handlar den här bloggsposten om.
Magnus, nej inte fiskemagnus, utan Magnus på Magstorm verkar ha en del kläm på det här med trilskande pelletsbrännare.
Så bilden är till för honom, fast det är klart kan någon annan hjälpa till så går det bra.

Lite extra information angående det hela ovan. Pellets som används är Maxam. Provade Laxå förut men fler avbrott med dessa, Maxam är lite kortare vilket passar bättre tydligen. Frågan är väl egentligen hur baffelplåtarna skall placeras för att få största möjliga effekt utan att kväva brännaren. Normal rengöring efter sju dagar, går man över stannar den garanterat efter nio dagar vid normal höst/vinteranvändning.

Tillägg 23.00. Ok jag kan ger er twitternördar ett litet erkännade, hade jag använt twitter och kört ut det här kunde jag kanske få svar av flera. Så jag ville bara tillägga det så ingen får för sig att slänga det i huvudet på mig 🙂

Det här inlägget postades i Vollsjö. Bokmärk permalänken.

9 svar på Service på pelletspanna

  1. David skriver:

    Men varför vara som någon annan när man kan göra en ”urban” 🙂

  2. Magnus skriver:

    Fungerar det om du tar bort baffelplåtarna eller bara kör med en enda? Sitter de längst upp eller längst ner i flamrummet? Det jag reagerar på är att du har en väldigt låg rökgastemperatur; rökgastemperaturen bör vara minst 80 grader 1 meter ner i skorstenen annars kan man få kondens i den (men jag gissar att det värdet är ganska väl tilltaget…), vilket kan göra att den sakta vittrar sönder.
    Detta är det dock inte lika noga med om man har en rostfri slang i pipan (vilket jag har), men samtidigt går man ju miste om en del värme som annars hade gått in i huset via murstocken. Har man slang i pipan så åker värmen rakt ut till kråkorna eftersom man har isolering mellan slangen och pipan för att förhindra just kondensbildning.

    Vad säger styrsystemet? Inga felkoder som man kan dra slutsatser av? Jag vet tyvärr ingenting om Bioflex eftersom jag själv har en PellX. Har den en internskruv eller ramlar pelletsen direkt ifrån matarröret via fallröret in i brännarröret? Här finns några bilder.

    Ligger det alltid pellets i brännarröret när den har stannat?

    För mig har det också fungerat bättre med kort pellets eftersom det ger en jämnare matning. En del pelletsmärken skiljer sig väldigt mycket i längd; i samma säck kan det finnas pellets som är några millimeter långa medan andra är långa som cigaretter. Det är nästan så att man undrar om det inte är en indikation på kvaliteten…?

    Har du draglucka förresten? Det kan vara ett käckt sätt att förlänga den tid det tar för pannan att bli kall när brännaren står stilla (men samtidigt inte så bra om man redan har för låg rökgastemp eftersom den sjunker ytterligare då); en del av självdraget går helt enkelt via dragluckan i stället för via pannan, dessutom får man ett jämnare drag. Jag har förresten en rökgastemp på cirka 120 grader efter dragluckan när pannan är nysotad.

  3. urban skriver:

    1) Tar jag bort baffelplåtarna fungerar allting perfekt. Men den drar pellets ordentligt då.
    2) Plåtarna sitter högst upp i flamrummet. Men under brännaren.
    3) Enligt sotarna skall jag försöka få ned rökgastemperaturen så långt det går.
    4) Felkoder: ”fel tändning” vilket i princip bara säger att brännaren stannat inget mer.
    5) Pellets ramlar ned direkt från matarröret.
    6) Oftast ligger det massvis med pellets i brännarröret när den stannar.
    7) Saknar draglucka

    @David. Alla sätt är bra utom de dåliga. Dessutom så är pannan från början en oljepanna som är ombyggd till pelletspanna. Vilket gör att det gör att det går att få service på pannan och brännaren separat. Men ingen klarar av att ge service eller fullständiga instruktioner på enheternas funktion tillsammans. Rökgastemperaturerna är en sådan sak. Olika besked beroende på vem man pratar med. Just ju kör jag efter sotarnas råd, så låg som möjligt.

  4. Magnus skriver:

    Det låter som att du får för dåligt drag i pannan med två baffelplåtar längst upp. Ryker det in under uppstarten?

    Jag hade börjat med att sätta i en baffelplåt längst ner, med urfasningen inåt (för att få minsta möjliga motstånd) och om det fungerade så hade jag vänt den med urfasningen utåt.
    Om det forfarande fungerade så hade jag satt i en baffelplåt till, näst längst ner och med urfasningen utåt (minsta möjliga motstånd igen), och om det fungerade, vänt den så att urfasningen var inåt och byggt på med plåtar tills det inte fungerade längre, och då hade jag helt enkelt backat ett steg.

    Konstigt att sotarna inte nämner någonting om kondens i skorstenen, har du rostfri slang i pipan? Om du inte har det så bör du nog höja rökgastempen.

    Berätta hur det går, jag har blivit riktigt nyfiken 🙂

  5. urban skriver:

    – Ibland har jag baksug på röken vid uppstart, ja.

    Ok baffelplåtarna nederst har jag inte testat. Skall prova den varianten. men en jäkla massa andra varianter har jag provat. Två plåtar kan man ha i upptill utan alltför många driftstopp. Även om den stannar då och då också.

    Kondens verkade inte vara några problem med sänkning av rökgastemp. enligt dem med min skorsten. men har ingen aning vad som finns i skorsten. Sotarmästaren var här då också så jag får lita på deras råd.
    Oja du kommer få rapport på hur det går.

    Tackar så hemskt mycket för hjälpen så här långt. Fick ju en ny variant att testa med dessa förbaskade baffelplåtar. Verkar när jag tänker efter rätt så logiskt att börja nedifrån med dem, med tanke på drag och målet med att få upp värmen i flamrummet.
    Behöver du en gentjänst inom mitt yrkesområde (http://www.urbalill.se/ ) hör av dig på mail.

  6. Magnus skriver:

    Tjena Urban, hur har det gått med brännaren?

  7. urban skriver:

    Såja nu idag skiftade jag enligt ditt förslag. Ville gärna ha en obruten period så jag kunde mäta pelletsförbrukningen före och efter, sedan fick jag ändra shunten eftersom vädret slog om. Så det var inte läge att skifta plåtarna tidigare.
    Nu är det tre baffelplåtar nederst och än så länge, peppar peppar, ser det bra ut. Dvs pannan klarar av att leverera mer värme till elementen än tidigare. Max låg förut på 42 när det var kallt ute nu fixar den 44. Utgående värme från pannan i röret skall jag säga.

    Rökgaser nere på 40. jag kör där på sotarnas råd, så låga som möjligt. De var på 80 förut. Får se med en veckas drift om jag törs lägga in den fjärde baffelplåten.

  8. Magnus skriver:

    Det där låter ju lovande må jag säga, vad jag inte förstår är temperaturen på framledningen; går den bara att få upp i 44 grader?

  9. urban skriver:

    Framledningen om du med det menar till elementen så verkar det stämma i den här kylan i alla fall.
    Varmvattnet håller 60 grader ut från pannan. Fast när det var riktigt kallt för några dagar sedan förmådde pannan bara komma upptill 55-58 grader där.

    Den är lite klen Johanna som den är döpt till.

Kommentarer är stängda.