Ur askan

Verkar som att de som försöker sluta röka med hjälp av antirökpillret Champix råkar ut för en del inte alltför trevliga biverkningar.
Biverkningar som; svår depression, yrsel, störd hjärtrytm, beteendeförändringar och ökad risk för självmord är några av dem.
Verkar på något sätt gå på ett ut att ta den medicinen som att faktiskt fortsätta röka.
Biverkningarna med rökningen är ju ungefär lika:
Svår depression får man när cigaretterna har tagit slut och affären är stängd. Yrsel kommer rom man inte har rökt på något dygn och tar den första cigaretten. Störd hjärtrytm stämmer det med. Visserligen kan den störningen komma på lite längre sikt och den störda hjärtrytmen brukar då vara av ett mer permanent och definitivt slag.

Beteendeförändringar kan jag bara instämma med. Ni har väl sett hur en rökare beter sig när han skall tända en cigarett och upptäcker att det inte finns något att tända med till hands.
Det brukar börja med lite spasmiska rörelser när alla klädfickor kontrolleras på jakt efter tändstickor.
Inte en gång kontrolleras fickor utan fler gånger. Sedan för säkerhetsskull ytterligare några gånger.
Därefter börjar jakten bland omgivningen efter tändstickor. Finns det personerna närvarande kräver rökaren att dessa kontrollerar sina fickor också. Och för säkerhets skull bör de göra det flera gånger.

Det är nu som rökaren börjar uppvisa ett aggressivt beteende. För han/hon har lite svårt att förstå sig på personerna som inte har med sig tändstickor. Tändstickor eller tändare är något som alla måste ha på sig bara utifall att.

Om rökaren vistas ensam i bostaden, börjar sökandet i alla rum, kläder som användes förra året. Det kan ju ligga en tändare någonstans.
Sökandet börjar översiktligt och i många fall med en imponerande hastighet. Bord, bokhyllor kontrolleras i en rasande takt. Med hastig steg springer rökaren omkring genom rummet med en vilt stirrande blick på jakt efter något att tända med.
När den första ytliga okulära besiktningen av bostaden inte gett resultat, börjar sökandet på djupet.
Det innebär ytorna under alla möbler genomsöks på jakt efter en tappade tändare. Soffkuddar rivs upp, sängkläder också för säkerhetsskull.
I det här stadiet har rökaren upphört att tänka rationellt utan virrar omkring planlöst och kontrollerar fickorna i sina kläder några gånger till.

Men här ungefär brukar de två reservmöjligheterna upptäckas. Bilen och spisen.
På en spisplatta går det alldeles utmärkt att tända en cigarett. Visserligen blir det lite varmt då man måste suga in samtidigt som man håller cigaretten mot den varma spisplattan. Men inget offer är för stort.
Bilen om den har en cigarettändare i sig är en säker lösning även det.
Så till slut brukar man kunna få i sig cigaretten och ett saligt välbefinnande infinner sig.

Ja just det, biverkningen självmord.
Ja där är skillnaden bara att rökaren inte har så bråttom att ta livet av sig utan föredrar att göra det på ett sätt som sträcker sig över flera år.

Nu framgår det inte riktigt hur mycket behandling med Champix kostar. Tänkbart är att det är billigare än cigaretter och om det skulle vara så är ju medicinen att föredra.
AB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Intressant

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.