Tolerans och intolerans

Intolerans kan ta sig många uttryck. Ett är att ungefär 5% av befolkningen i Sverige är intoleranta. Men inte på det där negativa sättet för sin omgivning som vissa politiska yttringar kan vara. Utan på ett sätt som gör att de själva lider lite av det.
Tänker nu på laktosintolerans. Vilket enkelt sätt innebär att kroppen har problem att bryta ned laktos, mjölksocker. Problemet är att laktos finns i många produkter. Mjölk då naturligtvis och grädde. Detta ger effekt på en lång rad andra produkter som glass, choklad och smör.
Ost kan en laktosintolerant klara av att äta, om den är lagrad. Å andra sidan brukar de ostarna också vara de som är godare att äta än de där blaskiga smaklösa hushållsostarna.

Runt 5 gram laktos kan en laktosintolerant klara av vanligen. Ett mått som inte säger så mycket om man inte har den referensen att exempelvis 1 dl mjölk just innehåller 5 gram. Gränserna kan dock vara lite olika beroende på individen. Här finns några produkter där det är laktosfritt.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.