Tak av olika slag

Tak, som wikipedia definierar det är ”byggnadselement som utgör en byggnads eller ett rums övre avgränsning”. Men kan det inte vara något mer också?
Om man vidgar begreppet byggnadselement och ”byggnad eller ett rums avgränsning” till att omfatta mer abstrakta begrepp. Då kan tak vara mycket.

Långt tillbaka, trodde man att alla stjärnor som fanns på himlen egentligen var hela Guds rike som lyste igenom det tak som jorden omgavs med. Den takteorin är inte helt fel tänkt. Detta då man trodde att jorden var platt. Då kan man tänka sig taket som ett välvt tak. Och i det taket fanns det då en massa hål.
Det där med att jorden var platt, det blev den först i samband med kristendomen, dessförinnan visste man och kunde bevisa att den var rund. Varför den behövde vara platt har nog sin förklaring till att det blev lättare för prästerna att sälja in hål i taketteorin då. Folk i gemen kunde lättare förstå att taket, väggen, började ungefär där den platta jorden slutade. Med en rund jord saknas fästpunkter för ett tak. Det blev för besvärligt att försöka hitta på en bra förklaring till.

Senare blev dock jorden rund igen det blev mest praktiskt på det sättet. Fast nu försöker de kristna i USA vända till det igen. Med sitt nya Creation Museum visar de att universums totala historia är lite felräknad. 6000 år, äldre är inte universum. Misstänker att det är läge att utgå ifrån att jorden kommer bli platt igen.
Fast om nu jorden verkligen skulle vara platt och taket fullt av hål skulle jag nog vilja ha dit en takläggare från MTB och inga präster som förklarade hur det låg till. Fixa taket bara.

Mer om tak

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.