Olika sorters nyheter

Nyheter kan presenteras på olika. TV förmedlar nyheter med ljud och bild, en tidning som SVD presenteras via nätet eller i det traditionella pappersformat. Ett format som på intet sätt verkar vara på väg att försvinna.
Nyhetstjänster på nätet finns ett antal av inom de mest skilda ämnena, bloggen nyheter att läsa håller på att samla en hel del av dem hos sig. Detta i syfte att samla forskningsnyheter från olika universitet och annat matnyttigt för att underlätta för oss som letar.

När en nyhet inte är ny längre blir den gammal. Tillräckligt gamla nyheter brukar sinom tid hamna i olika former av uppslagsböcker. Uppslagsböcker i form av böcker är ofta mycket pampiga verk som spänner över flera delar. Den klassiska Nordisk Familjebok, uggleupplagen, från början av 1900-talet i 37 delar är ett praktverk. Nu är tillgängligheten hos det uppslagsverket lite begränsat för de flesta, då det krävs att man själv eller någon bekant äger det för att kunna ta del av innehållet. En stor del av olika uppslagsböcker håller på att flytta ut på nätet för att öka möjligheterna för de flesta att ta del av gamla nyheter, en förteckning över dessa tjänster finns här på upplagsböcker.

En mellanform av nyheter är de som finns som nya för att sedan övergå direkt till att bli icke nyheter. Ett hus som utannonseras till försäljning under rubriken hus till salu är nyhet när det står i tidningen. När det blivit sålt går det inte till historien i ett uppslagsverk hur lång tid det än går. Uthyrning av lägenheter är kanske lite annorlunda för en webbplats som bedriver andrahandsuthyrning är på ett sätt en form av uppslagsverk då lägenheten inte är ny utan gammal och så att säga fortfarande förekommer i nyhetsflödet.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.