Inte alltid lätt att hålla rätt på sina öar

Läser med viss förvåning att en ö tillhörande Mexico bara försvunnit.
Ön är viktig då den markerar en gräns för det vatten som tillhör Mexico och det internationella vattenområdet. Ett vatten som är rikt på olja tydligen.

Förvåningen är att ön tydligen försvann redan i slutet av 90-talet.
Men öns storlek är mest förbluffande. Det är ingen liten skrutt vi pratar om, utan den hade visst en yta på 80 kvadratkilometer.
Ven som exempel är 7,5 kvadratkilometer. Här pratar vi om en ö som är drygt 10 gånger större som det uppenbarligen tog nästan 10 år att inse att den var borta.
Teorierna om hur den kunde försvinna är den kan ha försvunnit pga någon klimatförändring eller att CIA sprängt bort den.

Fast på ett sätt förstår jag de där borta i Mexico.
Har svårt att tänka mig att regeringen här i Sverige har en checklista som de kollar varje morgon som ser ut så något så här:
Öland: finns kvar – har försvunnit
Gotland: finns kvar – har försvunnit
Försvaret: finns kvar – har försvunnit

Ja det sista på checklistan håller de på att leta efter förstås. Men Tolgfors vägrar tala om var det är.

SVD | DN | AB|

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 svar på Inte alltid lätt att hålla rätt på sina öar

  1. Det är naturligtvis något helt annat det handlar om. Fiskare i området måste passera en sådan ö minst en gång per vecka och skulle notera redan en förändring i profilen på ön mot natthimlen. Så navigerar vi fortfarande på Åland och jag kan inte tänka mig att man är dummare i Mexico. Skulle en hel ö försvinna skulle vi hört det ren när första palmen föll….

  2. gester skriver:

    Läste det faktiskt först som 80 kvadratmeter och tänkte att det var en sådan där kobbe (eller vad det nu heter) som Mexico lyckats få som sitt eget land, just för att få mer vatten att fiske i.

    Kanske aldrig funnits någon ö. De kanske bara slängde fram en karta i tidernas begynnelse och det var väl ingen som ifrågasatte det då.

Kommentarer är stängda.