Optimera utan länkar

I min verksamhet inom sökmotoroptimering diskuteras länkar till en webbplats en hel del. Och anses vara en nödvändighet för att överhuvudtaget kunna placera en webbplats efter en sökning.
Så jag tänkte se hur långt man kommer utan inlänkar till en webbplats.

Så den 19 augusti skaffade jag en domän under .com som dessutom innehåller det nyckelordet som den skall placera sig på. Den 20 gick den live med lite innehåll på första sidan. Och den 22 augusti var den indexerad och hade placerat sig på plats 15 på nyckelordet utan inlänkar. Antal konkurrerande sidor är ungefär 100.000.
Nu skall det tilläggas att nyckelordet i sig inte kan betraktas som speciellt svårt att placera sig på. Även om det har ett visst intresse för den som bedriver verksamhet som är kopplad till nyckelordet.

Angående detta att den indexerades utan inlänkar så skall man ta det med en liten nypa salt. Pingfunktionen var påkopplad så första sidan blev per automatik inpingad sedan visade jag den för några personer som kanske hade toolbar i sina webbläsare. Sedan brukar också nyregistrerade domäner dyka upp på en del sidor.
Så indexeringen är inte märkvärdig. Men aktiva inlänkar skall den inte få.

Sidan är byggd med WordPress, där huvudinnehållet är sidor/pages och en blogg finns i den befintliga strukturen. Det sista för att ge den en liten extra kick med internlänkar.
För att sedan mer noggrant följa hur den rör sig valda jag ut ytterligare 19 ord som webbplatsen skall optimeras för, så totalt 20 ord.
Samtliga ord har en mycket hög relevans till domännamnet.
I dagsläget består den av 14 sidor samt då 5 blogginlägg. Av de 14 sidorna så har 3 sidor acceptabelt innehåll i volym. Resten har bara en rubrik för respektive nyckelord.

Avsikten med det här lilla försöket är att se hur mycket en aktiv internlänkning inom webbplatsen kan påverka rankningen för olika ord. Sedan är webbplatsen tänkt att användas som exempel för nya kunder hur man skall strukturellt skall bygga upp en webbplats, avseende textinnehåll, internlänkar, bildtexter, filnamn osv. Naturligtvis är alla sökvägar sökmotorvänliga, viket Magnus förklarar varför de bör vara här.

Idag tittade jag lite på hur de 20 nyckelorden placerat sig. Och då är 7 stycken med på topp 50. Så nu återstår att skifta sidorna för orden och få upp de andra. För samtliga nu placerade ord ligger mot första sidan. Och av dessa 7 skall 5 flyttas över till de korrekta landningssidorna vilket är undersidor.

Kommer att bli intressant och se hur det här kommer att fungera på 3-4 månaders sikt.


Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Det här inlägget postades i Sökmotoroptimering. Bokmärk permalänken.

2 svar på Optimera utan länkar

  1. Mattias skriver:

    Det ska bli riktigt intressant att följa det här. Hoppas att du delar med dig av alla upptäckter både positiva och negativa.

  2. urban skriver:

    Jodå det skall jag göra. Kommer på SEO-forum troligtvis när det är klart. Ordet/en är som sagt inte så svåra, men intressant att se hur långt man kommer enbart på on page. Samt då vilken länkar som tillkommer trots att man inte aktivt länkar dit.

    Ett av orden har redan tagit plats 4 och det av hela 57 andra sidor med samma ord. 🙂 Fast på ett annat ord finns det runt 19 miljoner andra sidor men det ordet har fler betydelser utanför det sammanhang jag optimerar för.
    Lite problem ser det dock ut att vara eftersom det endast är första sidan som är indexerad till idag. Trots att webbplatsen nu består av över 20 sidor och fått en liten uppdatering varje dag.

Kommentarer är stängda.