TRE SMÅ GRISAR

Det var en gång brukar alla gamla sagor börja med. Den här sagan är nygammal – men den börjar ändock på samma sätt.

För långt bort i tiden fanns två små grisar. Den tredje var ännu inte född. Bröderna hette Rättvisa och Jämlikhet. Dom bodde i en träkoja, som var byggd av glest sammanfogade brädor. Dom hade täckt sitt tak med skogens bark för att få skydd mot regn och snö. En liten eldstad fanns mitt inne i kojan. Den förmådde att hålla den värsta kylan ute.

Men så plötsligt en dag blev man överraskad av en stark västanvind. Himlen var mörkblå och orosmoln steg upp i skyn. Hela kojan riste.
Det blev kallt och grannarna i skogen kom för att fråga vad som höll på att hända. Var inte oroliga svarade Rättvisa och Jämlikhet. Vi fixar det här tillsammans. Tillsammans med er.

Direkt började Rättvisa och Jämlikhet att mura upp ett stabilt hus till sig själva. Dom delade med sig av sin kunskap och  bidrog med det material, som var och en behövde för att känna trygghet. Grannarna var tacksamma över den hjälp de hade fått och kände sig skyddade i sin nya situation. Grannarna samlades till ett möte mitt ute i skogen för att samråda om hur man på bästa sätt kunde visa Rättvisa och Jämlikhet sin uppskattning. Man beslutade enhälligt om evig trohet.

Så småningom utökades familjen med en lillebror. Numera är ju inte sladdbarn ovanliga. Den lilla grisen fick namnet Gröningen. Dessvärre visade det sig ganska snart att nykomlingen led av balansproblem. När han skulle gå rakt framåt för att hämta en morot så drattade han omkull ömsom till vänster och ömsom till höger.

Under många, många år kändes livet i skogen tryggt och behagligt. Inget överflöd kanske, men man arbetade på som vanligt och hade sin middag på bordet varje dag. Och tak över huvudet.

Men så en höst drabbades skogen av en ryslig storm. Man kikade ut och såg en stor varg med dreglande käft blåsa allt vad han förmådde.
Han gick från hus till hus. Och himlen var mörkblå. Utan tindrande stjärnor. Mörk, kall natt.

Inga Lill

SVDSVDSVDDNDNEXIntressant


Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

Ett svar på TRE SMÅ GRISAR

  1. Hallberg skriver:

    Och vargen är förstås en metafor för de ekonomiska flyktingar/invandrare som kommer hit för att leva på frukterna av de tre grisarnas och deras grannars arbete…

Kommentarer är stängda.