När slaktas Vattenfall som Bilprovningen?

Att Alliansen har som målsättning att göra sig av med allt statligt ägande av företag är klart.
Om det sker affärsmässigt eller inte saknar betydelse utan ägandet skall bort till vilket pris som helst.

Senast nu ser man det på Bilprovningen där 70 stationer vräks ut för 375 miljoner. Vräks ut är rätt ord, priset per station blir knappt 5 miljoner. Och det för byggnad, inventarier, maskiner, lokalanknytning och allt annat som hör till en verksamhet.
Anledningen av delar av Bilprovningen säljs ut är att konkurrensutsättningen av den inte gick så bra. Ytterst få aktörer vara intresserade att gå in på marknaden.
Så Alliansen löste det med att sälja ut det som finns redan.
Men inte ens det gick bra.

Ett enda företag var intresserade att gå till köp, Opus Produx AB, ett företag som inte ens förmår betala för sig. Med andra ord ett inte allt för stabilt företag som dessutom går med förlust i sin ordinarie verksamhet. Men det hindrade inte företaget och dess VD Magnus Greko att få till en bra affär av det hela.

De har ansökt om ett banklån för att klara en del av köpet, den andra delen klarar de av genom att de får köpa på avbetalning av Bilprovningen.
Med andra ord Bilprovningen ställer upp på att bli sålda genom att i praktiken låna ut pengarna till köparen.
Eller mer korrekt Alliansen tycker att det här är en lysande affär för att slakta en del till av våra gemensamma tillgångar. Affärsmässiga i det hela är de totalt ointresserade av.

Vattenfall lär snart gå samma väg. Och med de här villkoren lär det inte blir svårt att sälja ut det bolaget heller.

Jag anmäler mig som intressent däremot till att köpa Vattenfall på liknande villkor som Opus Produx. Men eftersom jag saknar de rätta kontakterna så lär det knappast bli jag som får göra den affären.

Men jag är rätt så säker på att vi kommer få se en del turer av inte allt för lustigt slag när det gäller affären med Bilprovningen och den utförsäljningen ovan.

Uppdaterat 120711
Och då vaknade några riksdagspartier som kritiserar affären kraftigt.

Uppdaterat 120711
Med den senaste utvecklingen som beskrivs här, börjar man fundera på om inte hela affären borde granskas av lämpliga rättsmyndigheter.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.