Möjlighet skall det vara

Chefstrategen på SEB Carl Hammer, uttalar sin om framtiden för euron. Ordvalet ”Risk att euron försvinner som valuta” bör bytas ut till ”Möjlighet att euron försvinner som valuta.”

Anledningen till oron eller möjligheten är naturligtvis stödet till länder som inte kan hantera sina ekonomier. Mest aktuellt nu, Grekland, men även länder som Italien och Spanien kan stå på tur för omfattande räddningsaktioner. Detta sammantaget med alla bidragsländer som vi släppt in i EU ökar inte medborgarnas vilja att betala ytterligare.

För det är vi i välskötta ekonomier som får betala till dem som inte har förmåga att klara sig själva. En form av europeisk u-hjälp kan man gott kalla EU för. Skall vi dessutom ösa in extra pengar till länder som Grekland lär intresset snabbt avta hos väljarna.
Även om Sverige inte är med i eurosamarbetet så kommer vi få dra vårt strå till stacken.

Lite roligt i sammanhanget är att eurokramarnas krav på en ny folkomröstning om euron har tystnad betänkligt. Men de har inte gett upp hoppet att dra in oss i eländet ändå. De bidar bara sin tid, till dess allt lugnar ned sig lite. Vilket man dock kan ifrågasätta om det någonsin gör. Möjligheten finns att hela samarbetet med valutaunionen rasar ändå.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.