Mer pengar till gökungen

4,5 miljarder till skall Jas-planen få för att byggas om. Tja det är väl ett sätt att fullfölja Sten Tolgfors tidigare inställning till försvaret. Att lägga ned det, men på sikt. Bäst då är att göra det smygvägen lite diskret. Ösa ut pengar på ett vapensystem som vi sedan länge konstaterat inte behövs. Vi köpte ju lite för många JAS-plan. Så det är ju rätt så logiskt att slänga ut ännu mer pengar till eländet.
Ett tips dock, titta lite på hur Finland har gjort med försvaret. De kommer undan med halva kostnaden och har mer än dubbelt så hög försvarskapacitet som Sverige. Fast Finland styrs väl av politiker med förstånd.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

7 svar på Mer pengar till gökungen

 1. Bosse skriver:

  Är detta avdelningen för beskäftiga besserwissrar?

 2. gester skriver:

  Ja du har kommit helt rätt med din kommentar.

 3. Andreas skriver:

  Myten om det finska försvaret lever visst vidare…
  Men det är klart, använder man ryska stridsvagnar från 50-talet och inte har några ubåtar eller smyg-korvettter (Finland har faktiskt inga korvetter överhuvudtaget) så blir det väl rätt billigt, men dubbelt så bra är det nog inte.

  Dessutom är det väl ingen som tycker att Gripen inte behövs, det behövs bara inte så många som under kalla kriget när flygplanet togs fram. Finland ångrar nog däremot sitt köp av amerikanska plan som kostar mycket mer än Gripen att underhålla!

 4. gester skriver:

  Tja vad att säga om det finska försvaret, de kan skramla ihop några fler soldater än vad vi kan om det skulle behövas. Vi klarar ju inte ens av att få ihop en styrka på drygt 3.000 soldater till utlandstjänstgöring då det saknas en del materiel, som helikoptrar och så där.
  Men visst jag håller med om att det finska förvaret inte är dubbelt så bra. Det är mer än dubbelt så bra som det svenska.
  På vilket sätt behövs Gripen apropå det?
  Ett flygplan utvecklat i Sverige ja, men helt beroende på utländska komponenter. Att kalla det för ett svensk flygplan är ett skämt.
  Dessutom beställt i upplagor som vi överhuvudtaget inte behöver.

  Industristöd är vad Gripen handlar om. Stöd till svensk industri. Inget fel i det men det skall redovisas som det är.

 5. Johnny skriver:

  Sverige har utvecklat fem generationer stridsflygplan och ett tag hade vi 1000 stycken. Sverige måste alltid kunna försvara sig mot alla tänkbara och otänkbara fiender, vi kan inte spela rysk roulette med vår säkerhet och anpassa det till det dagsaktuella politiska läget. Vi måste kunna försvara oss mot Ryssland, Kina, USA, Iran eller vem som helst. Sverige behöver ett globalt satelitsystem, anti-misilsystem som klarar av att skjuta ner alla världens kärnvapen misiler samtidigt, dussintals kärnvapenbärande U-båtar (nu bäst i världen) och den fiende som fuckar med oss skjuter vi åt helvete. När det inte varit ett enda krig på 10.000 år så kan vi överväga att reducera försvaret, men avvakta 10.000 år till för säkerhets skull. Försvaret går före allt, för skola, sjukvård, omsorg, pensioner, barnbidrag, etc. Våra politiker gör om samma misstag som före andra världskriget ändå är det bara 200 år sedan vi förlorade halva riket, detta är vansinne. Kan vi inte försvara oss så kommer vi och framtida generationer att få leva som palestinier när vi förlorat nästa krig. Befolkningstillväxten bara ökar, konkurrensen om naturresurserna lika så och situationen i Mellan Östern kan exploder vilken dag som helst åt vilket håll som helst, Sverige måste kunna försvara sig mot allt och alla om vi vill fortsaätta att vara en självständig nation.

 6. Andreas skriver:

  OK, vi behöver alltså inte Gripen? Då behöver vi inga stridsvagnar heller alltså? Och inga soldater? Och inga artilleripjäser?
  Gripen behövs för att försvara sverige i krig precis som alla andra vapensystem. Vi kunde ha köpt amerikanska plan istället men det hade blivit mycket dyrare, hade det varit bättre enligt dig?

  Det är lustigt att du jämför med Finland eftersom de också ingår i Nordic Battle Group. I NBG är Sverige ryggraden med 1500 man, övriga fem länder (Sverige, Finland, Norge, Estland, Irland) bidrar med 1000 man tillsammans! Kan inte finnarna skrapa ihop fler?

 7. Pingback: Gester…med ord » Blog Archive » Alliansens siktar in sig på nya väljargrupper

Kommentarer är stängda.