Kontantlösa butiker. Har folk hål i huvudet?

Som en följd av att Arbetsmiljöverket kan tänka sig att införa kontantstopp i butiker för att minska rånrisken, som jag skrev om här, så har en del bloggare kommenterat det hela.

Och där kan man konstatera att alla inte är de vassaste knivarna i lådan. Den här kanske inte är den som tänker så mycket. Han tycker nämligen att det är bra om det blir kontantstopp så länge det inte drabbar de äldre de med funktionsnedsättning eller de som inte kan få ett kreditkort av andra anledningar.
Men för övrigt tycker han att kontantstoppet är bra. Där har vi en långsam tänkare, mycket långsam.

Ipse tänker däremot snabbt och klart.

Om man nu bortser från argumenten att bankerna gärna vill ha ett kontantlöst samhälle så de kan höja sina avgifter än mer för korttransaktioner och att alla köp kan kontrolleras i efterhand av någon/några.
Så finns det faktiskt andra anledningar till att förslaget och dess förespråkare inte riktigt verkar tänka snabbt eller klart.

Kontanter är inte det enda värdet i en butik. Det finns faktiskt annat som folk gärna vill komma över via ett rån om kontanterna försvinner. Telefonkort, cigaretter, oxfilé betingar ett bra pris även det.
Så nästa steg när rånen fortsätter i den kontantkortslösa butiken blir väl att ta bort alla produkter som någon kan tänkas stjäla.

Då flyttar rånen ut på gatorna ännu mera. Så då får vi se till att människor inte bär med sig, mobiltelefoner, klockor, smycken, eller för den delen kreditkort. De kan ju bli rånade på kortet, koden och sin id-handlingen.
Men fullt så långt orkar inte alla bloggare tänka eller de som kommenterar i media heller.

Det där alternativet att man kan försöka begränsa brottsligheten verkar inte finnas. Fast vem kan klandra dem för det. Regeringen struntar ju i det. Den sittande och den tidigare skall tilläggas.

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.