Hur många röster blir det på riktigt?

Börjar dra ihop sig till EU-val. Den ena opinionsundersökningen efter den andra dyker upp.
Den som har gjorts av forskare som presenteras i bl.a Metro visar på att Piratpartiet skulle få två mandat i valet.

Sedan ser det ut som att det inte finns någon som kommer rösta på Sverigedemokraterna i EU-valet då det inte redovisas någon procentsiffra för det partiet.
Vilket också framgår av webbplatsen predict09. Och då måste man ju tro på det. För inte skulle en så välkänt företag som Burson-Marsteller offentliggöra prognoser som inte stämmer, något så när bra i alla fall?
Eller kan det vara så att de väljer att tiga ihjäl SD?
Nåja det lär vi få se i början av juni.

Piratpartiet blir det spännande att se hur det går för. Att de har fått ett stort antal medlemmar den senaste tiden är klart. Visserligen går det alldeles utmärkt att bli medlem på nätet och man slipper betala medlemsavgift som i de andra mer gammeldags partierna.
Men det är den nya tiden.
Ett knapptryck så kan man påverka det verkar vara modellen för Internetgenerationen.
Jösses vilken överraskning de kommer få när de upptäcker att rösta så där på riktigt inte fungerar på datorn. Utan de måste ge sig ut i den verkliga världen och göra en aktiv handling.

Tippar på att PP inte kommer in i parlamentet, men å andra sidan om de kommer in gör det ingen skillnad i alla fall.

För egen del överväger jag att för första gången i mitt snart 53-åriga liv att inte rösta.
En röst i juni visar att jag accepterar ett system som gör vad de kan för att köra över de medborgare de skall representera och berikar sig själva på olika sätt.

SVD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Politik. Bokmärk permalänken.

13 svar på Hur många röster blir det på riktigt?

  1. Grå skriver:

    Jag vill reda ut ett par missförstånd. Till att börja med är det exakt lika lätt att ”bli medlem på nätet” även för samtliga riksdagspartier och de flesta andra, det enda undantaget jag hittat är FP, men det är för att de har en krånglig hemsida, så det tar lite tid att hitta rätt. Flera andra partier har under det senaste årtiondet försökt sig på lite olika varianter av gratis medlemskap; gratis för ungdomsförbundet, gratis första året, etc. utan att det gjort någon skillnad att tala om.
    Piratpartiets medlemmar bar ut valsedlar till 93 % av alla vallokaler, samt ett antal ambassader runt om i världen inför förra riksdagsvalet. Det skedde inte via datorn, lika lite som alla torgmöten och demonstrationer partiet anordnat eller föreläsningar de hållit, eller debatter de deltagit i var via datorn. Att övertala andra att gå med har faktiskt främst skett från person till person utan att någon dator varit inblandad.

  2. Fredrik L skriver:

    En röst i juni visar att jag accepterar ett system som gör vad de kan för att köra över de medborgare de skall representera och berikar sig själva på olika sätt.

    Inte om du lägger din röst på Piratpartiet.
    Det borde du vetat om du tagit dig lite tid o läst på vad du igentligen skriver om

  3. gester skriver:

    Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Moderaterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet där framgår det klart att det är en årsavgift som skall betalas för att vara medlem.
    För Centerpartiet gäller att man kommer bli kontaktad.
    Folkpartiet där var det lite knöligare att hitta vad som gäller.

    Med andra ord man kan inte bli registrerad som medlem i ett annat parti via nätet och utan att betala en årsavgift. (Förbehåll där för vad som gäller för Folkpartiet)
    Och det stämmer helt med det jag skrev. Den här informationen om vad som gäller för partierna tog det ungefär 10 minuter att ta rätt på.

    Bra att ni i PP är aktiva ute i samhället också. Men som jag skrev det gör ingen skillnad om ni kommer in eller inte.

    Jag tänker inte legitimera ett system som till sin struktur bygger på att främja sig från folket och hålla makten inom slutna rum utan öppen diskussion. En röst i EU-valet är att godkänna det hela.
    Och vad tror ni att PP kan uträtta?
    Kommer någon ihåg Junilistan, vad har de gjort under sina år där?

    Men jag önskar er i PP lycka till. Ni verkar ju i alla fall vara alerta eftersom jag har fått två kommentarer på min bloggpost redan.
    Så ni kanske kan ta er in i EU i alla fall.

  4. Stefan skriver:

    Burson-Marstellers prognos är inte en valundersökning, utan en uppskattning baserad på andras valundersökningar och modifierad efter hur de tror valundersökningarna gissar fel.

    De har förmodligen skickat ner Sverigedemokraterna i gruppen övriga partier, och redovisar inte den utan fördelar 100% till de partier som finns kvar.

    Det lär dock knappast handla om att de inte tycker om partiet, med tanke på att (i mina ögon) värre partier in andra länder presenteras.

    Tråkigt att du inte tror på något av partierna i valet.

  5. Daniel skriver:

    Gjordes dessa opinionundersökningarna framför datorn och på internet? Eller va de kanske inte äns i verkligheten?

    Det kanske är du som ska komma tillbaka in i verkligheten.. Om du (Och majoriteten av svenska folket) inte röstar snedställs demokratin.. Till och med jag som är knappa hälften så gammals om du fattar det..

  6. gester skriver:

    Vad som gäller SD bryr jag mig egentligen inte om det. Men om man tror att de kan tigas ihjäl genom att inte nämnas så, eller klumpas ihop, så tror jag att det är fel väg att gå.

    För övrigt så finns det partier jag kan tänka mig att rösta på i ett riksdagsval, även om det där blir att välja lite mellan pest eller kolera.
    Men till EU är det annorlunda. En röst där från mig är en bekräftelse på att jag godkänner:
    – Flytten av parlamentet för över 1 miljard per år, Samtidigt som de sitter och dikterar hur vi skall spara på miljön
    – Ett fullkomligt sanslöst jordbruksstöd
    – Accepterar att vi skickar ned pengar dit och får tillbaka en mindre del efter att tjänstemän först godkänt vilka pengar vi skall få tillbaka. Det brukar vi kalla för att EU ger stöd till vissa projekt. Det är vi som betalar för det. Men vi låter först det tappas av en del till pappersvändare
    – Löner, förmåner, pensionsvillkor till våra parlamentariker och andra tjänstemän som saknar motstycke
    – En slutenhet och brist på insyn i beslut som ligger närmare en diktaturstat än ett demokratiskt samhälle

    Det tänker jag inte legitimera med min röst.
    Och det är inte ett helt lätt val. Jag har röstat i alla val inklusive folkomröstningar sedan jag fick möjlighet att rösta.
    För övrigt är det här hur jag ser på val http://www.gester.se/politik/en-bild-av-en-vallokal-inget-markvardigt-eller/

    (Daniel det är ingen demokrati som snedställs om folk inte röstar. Tvärtom det visar att folk i en demokrati kan vägra ställa upp på det våra kära politiker försöker få oss att göra. De är så desperata att folk ställer upp och röstar i EU-valet. Då kan de hävda att vi godkänner allting som kommer därifrån. Hur undersökningen är gjord kan väl du ta rätt på det finns länkar Daniel. Det är det som är blåmarkerat)

  7. Pierre E skriver:

    ”Jag tänker inte legitimera ett system som till sin struktur bygger på att främja sig från folket och hålla makten inom slutna rum utan öppen diskussion. En röst i EU-valet är att godkänna det hela.”
    Att kaputilera bara sådär gynnar bara de politiker som skiter i våra rättigheter och lobbyister som är i Bryssel och försöker fixa lagar för sina bolags vinstintressen. Då är det väl bättre att ta röstkortet och rösta på det bästa än att lägga sig platt. Röstar man för integritet så kan det värsta resultatet bara bli som om man kapitulerar rakt av innan valet och i bästa fall så blir det nått bättre.

  8. Tilläggas kan att Sverigedemokraterna fick 4,2% i Burson-Marstellers förra mätning för 2 veckor sedan. Nu är de nere på 0,0% i en mätning som summerar till 100,1%. Glöm f.ö. att Piratpartiet får 8,5%, jag är *nästan* beredd att äta upp min gamla keps om så blir fallet.

    SD verkar vara på uppgående – fick 2,5% i SIFOs EU-valsundersökning för någon dag sedan, vilket kan vara giftigt med tanke på att partiet underskattades med ca 50% inför valet 2006.

  9. gester skriver:

    Pierre E, jag förstår din synpunkt.
    Nu anser jag dock att beslutet att inte rösta är en aktiv handling för att göra en markering.
    Bättre det än att våra EU-kramare kan stå där och stolt säga. ”40% valdeltagande är en stor framgång för vårt arbete att förankra EU hos det svenska folket”.

    Men visst det finns en liten inbyggd problematik i det hela, det håller jag med om. För hellre PP i EU än KD om man säger så.

    Fast i det här valet tänker jag inte ställa upp och sanktionera ett godkännande på vägen mot total överstatlighet.
    De som känner mig vet att det här är inte ett lätt beslut att ta för mig.

  10. gester skriver:

    @Patrik jag har inte följt deras mätningar utan noterade bara att SD inte fanns med i den jag refererade till. Vilket jag tyckte var lite märkligt.
    Mycket möjligt att de/ni kan ta er in också i EU.
    Inte för att det kommer göra någon skillnad totalt sätt för EUs arbete att skapa en överstatlighet med hjälp av de etablerade partierna.

  11. HDR-fotografen skriver:

    Alla borde rösta. Och gillar man inte de man kan rösta på kan man alltid välja att rösta blankt, hellre än att inte orka masa sig till el vallokal.

  12. gester skriver:

    Nu har jag inte speciellt långt till vallokalen. Den syns från köksfönstret.
    Så det är inte orken det hänger på utan viljan.
    Och även att avstå från att rösta är ett val det med.

  13. Cicci skriver:

    Jag tycker du gör rätt som väljer att inte rösta om det är så du känner. Skulle du rösta blankt så skulle det ju visa att du stöder valet men inte gillar något av partierna. Det skulle med andra ord ge fel signal så som jag tolkar dig.
    Jag är totalt oinsatt och förstår inte alls varför kandidaterna inte bara kan utses av riksdagen? Men ska i alla fall rösta av den enkla anledningen att jag absolut inte vill att varken pp eller kd ska representera sverige.

Kommentarer är stängda.