Föredrar nog Putin

Konflikten mellan det mycket västvänliga Georgien och Ryssland verkar eskalera till en öppen konflikt.
Lite för tidigt att säga om det blir en storkonflikt eller mindre skärmytsling.
Verkar på de första rapporterna att det var Georgien som är den anfallande parten och att Ryssland gått till försvar för utbrytarregionen Sydossetien.
Det pratas om tusentals döda som en direkt följd av Georgiens anfall.
Om det stämmer eller inte lär kanske utvisas i framtiden.

Men då USA står på Georgiens sida rent generellt kan man nog konstatera att Putin är att föredra framför Bush.

Lite annorlunda rapportering kan man få via Russia Today.
Säkert lika färgad i åsikter som alla andra men det är en liten motvikt till den vanliga bilden vi matas med.

DNSVDAB

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Det här inlägget postades i Politik. Bokmärk permalänken.

18 svar på Föredrar nog Putin

 1. Jonas skriver:

  En diktator gentemot en demokratiskt vald president? Du väljer diktatorn?

 2. alvar skriver:

  Jag föredrar också Putin framför folkmördaren Bush och hans hantlangare!

 3. Matthias skriver:

  ”Verkar på de första rapporterna att det var Georgien som är den anfallande parten och att Ryssland gått till försvar för utbrytarregionen” – Första rapporterna? Nej, snarare bara på Russia Todays rapport som du länkar till. Så här är det: Georgien har ensidigt avhållit sig från våld en längre tid (efter att det ännu tidigare varit våldsamt mellan utbrytarna och statsmakten), för att försöka finna fredliga lösningar, men till slut sett sig tvungna att åter försöka gå in och ta kontrollen – något som polisen i ett land har rätt till, eller armén, om den kallas in för inrikes ändamål. Det handlar om att ta tillbaka kontrollen där utbrytare – alltså lagbrytare – tagit makten. Inget annat land har rätt att gå in och påverka det, allra minst med militära medel. Inte ens om det råkar bo ovanligt många av ens landsmän där.

  Det är omöjligt att hitta en liknelse med Sverige som inte blir fånig, men tänk om tyskarna som köpt upp sommarstugor i Blekinge fick för sig att säga att vi vill inte vara en del av Sverige, vi vill vara ett självständigt land eller möjligen höra till Tyskland; de skulle börja ta till terroristmetoder, det skulle bli strider med svenska armén, armén skulle ges order av regeringen att hålla sig lugna så att fredliga lösningar kan sökas, men efter en flod av provokationer från blekingetyskarna och frånvaro av förhandlingsvilja sänder regeringen åter in poliser och en del av armén för att ta kontrollen i Blekinge – skulle det då vara OK att Tyskland flygbombar Karlskrona, skickar in tanks, jämnar byar med marken och dödar 1000 personer? Nej. Men det är vad som händer i Sydossetien. Det är märkligt att det ens antyds i en del svenska bloggar att Ryssland skulle kunna ha ens en gnutta rätt. Georgien har nog gjort en hel del fel (och en hel del rätt), men Rysslands agerande kan jag inte hitta någonting försvarbart med.

 4. Andreas skriver:

  Vad är detta för svammel?!? Ursäkta tonläget men detta är ju helt befängt. Har du överhvuvudtaget hört talas om tjetjenien? Putin har inte ett uns av demokrati i kroppen och inte gjort annat än motverka demokrati och återupprätta det gamla sovjet. Han har också gjort sitt bästa för att använda Rysslands vapenmakt och ekonomiska inflytande för att försöka påverka sina granländer i baltikum samt Ukraina. Där har du en bandit och folkmördare av stora mått!

 5. Einar Johansson skriver:

  Georgiens, där vi alla vet att USA har ett finger med i spelet, presidenten i Georgien är tillsatt av mr. president Bush. Naturligtvis anfaller Georgien Sydossetien och räknar med stöd från USA. Hur många länder finns det där USA är inblandat. USA med Bush tycks vara en världspolis och blanda sig i alla länders angelägenheter. Sparka ut USA från alla länder där de blandar sig i, jag tycker att vi svenskar skall skall börja protestera mot USA och alla dessa länder som räknar få dollar från USA bara dom får militärbaser i sina hemländer.
  Majorieten av Sydossetierna har Rysk pass, dessutom har invånare en annan etnisk bakgrund än georgierna, därför finns det väl all anledning att Rysslan beskyddar sina invånare. Hoppas Ryssland piskar ut Georgierna.

 6. gester skriver:

  Tja nu länkar jag till DN – SVD och Aftonbladet också Mattias förutom Russia Today.
  Och jag tycker nog att det även där kan konstateras att aggressionen inledes av Georgien mer eller mindre. Men låter det var osagt än så länge precis som jag skrev i inlägget.

  Lagbrytare, det är väl en definitionsfråga. Provinsen vill uppenbarligen ha självständighet som exempelvis Kosova. Så där ser jag ingen skillnad. Ja bortsett från det att den sistnämnda staten applåderas av EU och USA då förstås.

  Och du har helt rätt Mattias det går inte att hitta en liknelse med Sverige utan att den blir fånig. Vilket ditt exempel med all önskvärd tydlighet visar.

  Andreas > Jo då jag har hört talas om Tjetjenien. Men du verkar inte hört talas om Irak, Afghanistan och de andra länder USA lägger sig/stödjer med resultat att civilpersoner slaktas i 10.000-tals pga av ett lands önskan att kontrollera olja, utöka sin politiska och ekonomiska kontroll av världen.

  Putin och hans regim är inga änglar men i jämförelse med Bush så är de att föredra för oss i resten av världen.

  /Urban

 7. Magnus skriver:

  Är du dum på riktigt? En diktator före Väst? Du är ju knäpp om du tycker ryssarnas aggressionskrig är legitimt eller på något sätt förståeligt.

 8. Putrick skriver:

  Jobbar du med informationskrig på FSB? En mer ensidig och korkad inställning till kriget får man leta efter.

 9. gester skriver:

  Märker att rysskräcken sitter djupt rotad hos en del.
  Men säg nu inte väst utan säg USA. Georgien är en liten lydstat till USA som under senare år gör allt för att flytta fram sina positioner ekonomiskt och framför allt militärt på ett mycket aggressivt sätt.
  Olja är ett nyckelord här.

  Och ja jag föredra ett land som håller sig till sin bakgård med aggressiva handlingar framför ett som till varje pris söker utöka sitt territorium på andra kontinenter.

 10. eeej skriver:

  Tyvärr måste jag säga denna lydstat under USA, jag menar Georgien. Narurligvis så försöker Georgien med sin president i spetsen. Utmana Ryssland därföratt presidenten av Georgien Mikheil Saakashvili är tillsatt av USA. Därför at USA och NATO vill ha militärbaser där. Dom vill inringa Ryssland och ha kontoll..samma gäller Ukraina, USA vill så gärna ha kontroll av dessa länder. USA med sina marinsoldater, åk tillbaka till USA. Vi vill inte ha dom här i Europa och inte i Afganistan, Israel, Pakistan, Irak och alla dessa lydstater. försvinn från Europas karta och Asiens karta. Åk tillbaka till USA och käka hamburgare.. Jag står på Rysslands sida, önskar att Ryssland spöar Georgien med ord och ton. Vill gärna ställ mig på Rysslands sida. Som Våran utrikesminister säger att denna konflikt beror på Ryssland. Rysslan försvarar sina medborgare, just nu har 30000 tusen flytt från Sydossetien till Ryssland. Sverige med FP och M i spetsen vill gärna se till att Sverige tillhör NATO..

 11. gast01se skriver:

  HURRA FÖR RYSSLAND, SE TILL ATT DRIVA UT USA. mr prsident Mikheil Saakashvili, han är inte vald av folket utan av USA

 12. eej43 skriver:

  Mr Presidewnt Dmitry Anatolyevich Medvedev, han har gjort det bästa för, Sydossetien invånare, det är att piska ut Georgien och USA, för att alla vet ju att USA är inblandat i denna konflikt

 13. eej43 skriver:

  Du eeej43: tre inlägg på raken med samma tema räcker för din del. Kan du tillföra något nytt så släpper jag igenom det. Tror att folk förstår ditt budskap. /Urban aka Gester

 14. Alex skriver:

  Till Matthias:

  Att georgien inledde anfallet är bekräftat ifrån alla medier, kanske inte FOX news som du föredrar. Så där har du fel.
  Dessutom även om det är sepparatister i republiken kan man inte bomba hela stan med GRAD messiler.. det är emot genevekonventionen. (”Grad” byter förresten ”hagel” på ryska, så du kan föreställa dig hur de verkar, det är alltså inte en missil utan ett moln av messiler som sprider sig över stort område. Kolla upp på Youtube) Man får inte bomba civila mål, alternativ som de hade var att gå in med sin trupp och bekämpa separatisterna utan att blanda in civila, men det kunde de inte göra eftersom ryssland redan hade sina FN tillsatta fredsbevarande styrkor där.

  Sen påstår du att ingen annan stat har rätt att ingripa, där har du fel också min käre vän. Ryssland hade 1994 fått i uppdrag av FN att placera fredsbevarande styrkor i Syd Ossetien och Abkhasien efter att georgien har försökt föra krig där 1992, det här är alltså en gammal historia.
  Dem har lyckats bevara fred ända fram till nu. Och att de går in i Georgien det är helt legitimt och befogat. Det gör bara det som de har lovar att göra, att skydda Syd Ossetien och nu kritiseras man i väst för att göra det som man har blivit tillsatt att göra.

  Tyskar har köpt sommarstugor, är du 12 år gammal? Det finns en anledning till att området heter Syd Ossetien, det finns även Nord Ossetien som man har velat förena sig med ända sen Georgien blev självständigt. Syd Ossetien har bara tillhört Georgien 18 alltså sedan Sovjets fall och har sedan dag 1 försökt bli självständiga. Förresten är det inte etniska ryssar som bor där, utan etniska ossetier som är områdets urbefolkning.

  har inte orkat läsa någon mer av din smörja, så jag lägger ner här. Läs på innan du skriver någon för guds skull dina kommentarer är urlöjliga. I förväg ber om ursäkt för alla stavfel o.s.v. Har precis vaknat och huvud är inte riktigt med ännu.

 15. Alex skriver:

  Matthias

  Förresten de 1000 döda personer som du pratar om dödades i ett georgisk anfall av Tsinkhvali (Syd Ossetiens huvudstad), hade du varit påläst om ämnet så hade du vetat det .

 16. Niklas Lindgren skriver:

  ” Georgien är en liten lydstat till USA..”
  Georgien är ett demokratiskt land, till skillnad från Ryssland som är ett fascistiskt. Att vänstern så mangrant tar parti för Putins försök att avsätta en demokratiskt vald president i ett litet grannland visar åter igen hur tunn den ferniss av demokrati är som täcker vänsterns slagord. Den gyllenen lagen i varje debatt som svensk vänster deltar i är så genomskinlig: Man väljer sida utifrån motsatsen till var USA förväntas ställa sig, oavsett vilka monster man därmed hamnar i säng med. Ett annat exempel är ju hor ointresserade ni alla blev av Tjetjenien så fort sprickan mellan Putin och USA blev tydlig…
  Om man vill ha ett starkt argument för att rösta på alliansen i nästa val, så är det ju att sossarna lär tvingas samarbeta med er om utrikespolitik. För man kan ju undra vad som händer när Putin drar åt tumskruvarna på våra baltiska grannar. Jag kan i princip sätta pengar på att ni mangrant då skriver konstiga saker om USA-imperialism och Rysslands rätt att diktera politik i sitt närområde.

 17. gester skriver:

  Niklas > Så du förenklar tillvaron i en vänster- och högerskala.
  Tillvaron är inte så enkel att allt är svart eller vitt. Men det kanske du lär dig när du växer upp lite mer.
  Men det måste vara så att du syftar på de som kommenterat i tråden.
  För egen del om vi nu skall prata höger och vänster, vill jag ha allmän värnplikt med runt 70.000 värnpliktiga varje år, ett kraftigt upprustat försvar men utan dessa JAS-plan.
  Betyg för första årskurs i skolan.
  Inga religiösa friskolor överhuvudtaget oavsett trosriktning.
  Att ett livstidsstraff skall bokstavligt talat vara på livstid för de som döms till det. Med andra ord ingen permission utan de skall bäras ut efter sitt straff.
  Så är jag vänster eller höger?

  /Urban

 18. Niklas Lindgren skriver:

  säg så här:
  Om man (1) jämställer Putins attack på demokratin Georgien med när USA gjorde slut på talibanerans skräckvälde i Afghanistan och gjorde det möjligt för instiftandet av en FN-uppbackade demokrati, (2) om man säger sig föredra en Putin som skickar mördarpatruller på oppostionella inom och utomlandet framför en demokratiskt vald president i ett västland, (3) och om man påstår att Georgien är en amerikansk lydstat… ja då är man i alla fall inte demokrat.

Kommentarer är stängda.